Румен Радев, президент, договорки, партии, правителство
сн. БГНЕС

Радев: ЕС не се ангажира с конкретна помощ за кризата с тока

Зелената сделка е красива, тя е необходима, трябва да се стремим към зелената енергия, но при сегашното равнище на технологиите не можем да говорим за стабилност и независимост без базови мощности като тези на въглища или АЕЦ. Това подчерта президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където взе участие в Европейския съвет.

Там една от обсъжданите теми е шоковото поскъпване на тока и последиците за икономиките на общността. „ЕС категорично не се ангажира с финансова и конкретна помощ в тази ситуация – изцяло отговорността се прехвърля в държавите членки и техните финансови възможности“, отбеляза Радев. Отхвърлено е било неговото предложение за временно намаляване на цените на парниковите квоти, което е важно за държавите с голям дял на въглищата в енергийния микс, информира БТВ.

Все пак е било прието до средата на ноември да се извърши проверка на пазарите на еленергия и газ и системата за търговия с емисии, за да се установи дали има спекула. По думите му „сериозна съпротива“ е срещнало предложението му за анализ за връзката между цените и пакета „Готови за цел 55“.

„Докато не намерим решения как енергията от ВЕИ да я съхраняваме, а такова в момента няма устойчиво, ние не можем да задраскаме нашите базови мощности. Когато говорим за стратегическа автономност, това е енергията от АЕЦ и въглищата. Решенията за неглижиране на този вид енергия са доста прибързани в тази обстановка“, категоричен беше Радев.

Очакването му в тази посока е през ноември ЕК да обяви и газовите и ядрени мощности за екологични, като това решение може да подкрепи енергийните системи на държави като България.

 

- реклама -