Радев, Узунов, прокуратура, Борисов, записи
сн. БГНЕС

Радев е имал среща с Кристалина Георгиева в началото на септември, потвърдиха едва днес от президентството

Румен Радев наистина е имал среща с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева. Това потвърди „Дондуков” 2 пред бТВ. От президентството обаче не казали темата на разговора. Уточнили само, че държавният глава провежда десетки подобни срещи.

Новината за разговора, останал до този момент в тайна, съобщи председателят на бюджетната комисия в 46-ото НС Любомир Каримански /”Има такъв народ”/.

„Любопитно е да има малко повече светлина около посещенията на Кристалина Георгиева в публични институции, ако е имало такива. Лично аз съм чул, че е имало както в президентството, така и в БНБ, със сегашния управител на банката“, каза Каримански.

Срещата се е състояла на 9 септември, написа Епицентър.бг. Ден преди това тя е получила приза „Доктор хонорис кауза“ на Американския университет в България.

Срещата Радев-Георгиева остава засекретена за публиката, което е крайно необичайно. От офиса на държавния глава съобщават за далеч по-маловажни срещи и събития на президента, а такава важна среща с шефа на МВФ остава тайна за публиката.

Две са възможните теми за разговор между Радев и Георгиева.

Първата – по това време се заговори, че ГЕРБ оглеждат Кристалина Георгиева за кандидат-президент. Възможно е Радев да се е опитал да се информира за намеренията на Георгиева за връщане в българската политика.

Втората тема – избор на нов шеф на БНБ. Или е било обсъждано нейното име, или тя е предложила възможна друга кандидатура.

Но това са само догатки. От Дондуков 2 отказват да съобщят предметът на срещата.

От 17 септември Георгиева е в центъра на световен финансов скандал, след като доклад на Световната банка я обвини, че е оказвала натиск за повишаване рейтинга на Китай в класацията „Doing Business“. Кристалина категорично отрече всичко. В доклада, подготвен от юридическата кантора „УилмърХейл“, има фундаментални грешки, заяви Георгиева и нарече заключението му „възмутително“.

- реклама -