Радев Радев, доклад, ЕК Радев, карантина, бюджет
сн. БГНЕС

Радев: Докладът на ЕК констатира очевидни за българите проблеми

Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите.

Това каза президентът Румен Радев след откриването на 57-ата академична 2020/2021 година във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий.

Когато коментираме този доклад трябва да си даваме сметка, че колкото той е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия Европейски съюз, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу развиващата се корупция.

„Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка, дори под различна форма, е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради този провал с корупцията. Моята признателност и подкрепа за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, лошата медийна среда, олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят така, че да си върнем държавата“, допълни той.

Системното погазване на закона и обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система, каза Румен Радев.

Той заяви, че вярва, че с общи усилия ще бъде даден реален шанс на българските прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

 

- реклама -