Румен Радев, ЕС, Западни Балкани, Северна Македония, членство

Радев: Докато в РС Македония се нарушават човешки права, няма как да кажем „да“ за ЕС

Президентът Румен Радев представлява България на срещата на върха във формат ЕС-Западни Балкани. Пред медиите той коментира темата за преговорите на РС Македония за членство в ЕС, които все още остават блокирани заради позицията на страната ни. Радев беше категоричен, че докато се унищожава българско културно-историческо наследство и се нарушават правата на българите в югозападната ни съседка, няма как да кажем „да“.

„Системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже „да“. Искаме ясни правно обвързващи документи за този процес“, допълни Румен Радев.

Той подчерта, че членството на Северна Македония в ЕС е важно за България.

По думите му ключът към съгласие на България не е сложен, зависи от договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година.

„Следва да бъде призната историческата истина в отношенията с България, време е за исторически компромиси и помирение, необходимо е скъсване на македонизма“, добави държавният глава.

Според него се очаква двустранният протокол да бъде готов в началото на ноември.

По време на срещата на Върха Румен Радев участва в две срещи, по време на които обсъди двустранните отношения между София и Скопие.

В първата среща, която се състоя по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, участваха министър-председателят на Република Словения Янез Янша и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев, като в нея се включиха и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във втората среща държавният глава Румен Радев обсъди европейската перспектива на Република Северна Македония с канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел, президентът на Френската република Еманюел Макрон и министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев.

Румен Радев подчерта, че тези срещи на най-високо равнище в Словения се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи на хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в Република Северна Македония. Те се случват и на фона на подмяната преди няколко дни на български паметник, което показва, че се преследват не само живите, но и се унищожава паметта на мъртвите българи. Повече от 120 000 граждани на Република Северна Македония са и граждани на Република България, базирано на тяхното изрично волеизявление и на представени обективни документи за произход, други десетки хиляди чакат за своя български паспорт и страната ни очаква тази реалност да бъде отчетена и при преброяването на населението на РСМ.

- реклама -