Радев: Държавата трябва малко по-бързо да се организира

Благодаря на всички българи, които не чакат държавата, а помагат. Държавата трябва малко по-бързо да се организира.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти при посещението на временния пункт при ГКПП „Дунав мост“, където от БЧК дават помощ и консултации на влизащите от Украйна.

По думите му бежанците от Украйна са много благодарни на българите.

„Те задават въпроси – мога ли да остана в България, мога ли да получа гражданство, могат ли децата ми да учат и да посещават детски градини в България и мога ли да работя в България.

Този телефон, които е обявен за връзка с властите – не е достатъчен, трябва да се направят листовки и да се раздават“, каза още той.

„В момента пункта работи натоварено, но все още не се е стигнало до ситуацията да заработят и допълнителните“, каза Радев.

Той очаква държавата като основен координатор и организатор на всички тези дейности да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм,

в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местната власт.

„Надявам се, че тази криза ще даде на 47-ото Народно събрание възможност да задейства нещо, което отдавна очакваме.

Голяма част от тези хора са с български произход и очаквам по най-бързия начин да бъде решен проблемът с бързото издаване на документи за самоличност на хора от нашата историческа диаспора.

Те трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование и медицински услуги“, каза още президентът.

Радев обясни, че тези 40 лева не са дават на украинските граждани, а на собствениците на хотели, в които те са настанени.

Очаквам правителството да предприеме неотложни мерки, каза още държавният глава.

- реклама -