Радев ДДС държавни бензиностанции

Радев да държавните бензиностанции: Държавата не се справя с картелите при горивата

При липсата на ясни убедителни разчети и замисъл идеята за държавна петролна компания изглежда като авантюра, която подсказва, че държавата не се справя в борбата с картелите на горивата и с осигуряването на  ефективна пазарна среда за свободна конкуренция.

Това каза президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за плановете на правителството за държавна петролна компания. Коментара си държавният глава направи при посещението си в гр. Садово.

„Странно е как държавата ще играе двойна роля – от една страна ще бъде конкурентен участник на пазара, а от друга страна ще бъде регулатор“, каза президентът. Според него е необходимо да се каже ясно откъде ще дойдат огромните публични ресурси за реализирането на идеята.

„Ако ние ще строим държавни бензиностанции по начина, по който в момента се строят магистрали и се ремонтират язовири – по-добре да не го правим“, допълни Румен Радев и отбеляза, че посочената от правителството цел за намаляване цените на горивата е в контекста на предизборната ситуация.

Президентът посъветва вместо да се строят 100 бензиностанции, да се  построят във всеки областен град учебни центрове за дигитални технологии и иновации, в които да се обучават българските деца. „Нека да оборудваме тези центрове с  последно поколение технологии и да привлечем в тях да работят млади, способни специалисти, така че да може нашите деца да получават знания и умения, каквито не могат да получат в училище или вкъщи. Да подготвим младите ни хора за предизвикателствата на дигиталното бъдеще, така че България да бъде конкурентоспособна нация“, заяви Румен Радев.

Той допълни, че една от основните функции на държавата е да инвестира в човешки ресурси. Според президента изграждането на такива учебни центрове е рентабилно, за разлика от инвестицията в държавните бензиностанции при неясни условия, което може да „гарантира може би поредната далавера и ниска ефективност на услугите“. „Държавата трябва да насочи своето внимание към здравеопазване,  образование,  обществена сигурност“, допълни президентът.

Сложна и отговорна система, каквато е  данъчната, не трябва да се подхожда „на парче“ и без ясни идеи и разчети.

Това заяви Радев в отговор на журналистически въпрос за решението на правителството за намаляване на ДДС в туризма до 9%.

„Мисля, че всички са убедени, че нашата данъчна политика не е справедлива. Тя води до задълбочаване на бедността и неравенствата, лишава публичните ресурси от важни постъпления, необходими за образование, здравеопазване, сигурност, инфраструктура. Отдалечава ни всъщност от европейския модел, защото натоварва данъчно бедните и хората със средно положение, а облекчава най-богатите“, каза президентът.

„Крайно време е дебатът за прогресивното данъчно облагане да стартира и да се набележат ясни мерки в тази посока, но като цялостен подход, а не „на парче“, каза още Румен Радев.

По отношение на разхлабените мерки срещу COVID-19 президентът припомни, че отдавна е призовал за управляем план с ясни критерии за излизане от кризата и за разхлабване на мерките. „Такъв план не се случи.  Надявам се рисковете да са минимални. Но влязохме с хаос от извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос от него“, каза държавният глава.

 

- реклама -