Радев Гурия членство България ОИСР

Радев: България трябва да получи точна дата за начало на преговорите за присъединяване в ОИСР

Категоричен съм, че България трябва да получи точна дата за започване на преговори за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и тя трябва да е в най-обозримо бъдеще.

Това заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на ОИСР Хосе Анхел Гурия.

Радев призна, че диалогът с Гурия, с когото се вижда за втори път в рамките на няколко месеца, е „приятен, но не винаги лесен“. Но му благодари за усилията му да намери вариант за следващото разширяване.

Членството в ОИСР е важен приоритет за България. То ще допринесе за ускорено икономическо развитие, повишено инвестиционно доверие и развитие на стандарта ни, обясни президентът. Той изложил пред шефа на ОИСР доводите ни за приемане и го запознал с дейностите ни като председател на Съвета на ЕС. България има съществен принос за стабилизацията на региона на Балканите. Убеден съм, че получаването на покана за преговори за членство е важно и има регионални измерения – ще покаже на другите държави, че това е пътят, който трябва да се следва. Ще има голяма добавена стойност за Югоизточна Европа, обясни Радев. И допълни, че макар България още да не е член на ОИСР, тя прилага стандартите на организацията.

Президентът призова за мобилизиране на всички институции и да се работи за членството ни.

България вече е член на семейството на ОИСР, защото е член на различни организации и участва в различни инструменти. Въпросът дали вие сте втори или трети братовчед не е толкова важен, защото връзките стават все по-тесни. Това обяви пък шефът на организацията Анхел Гурия.

Той обясни, че има много теми, по които ОИСР продължава да работи с България. И това ни дава възможност да спечелим време. Така че не бива да губим нито ден, призова Гурия.

Членовете трябва да вземат решение, те трябва да постигнат съгласие. Но по принцип желанието на България да се реформира се подкрепя от ОИСР, допълни шефът на организацията.

- реклама -