Радев: България може да се присъедини към Шенген през октомври

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави от ЕС.

Това каза държавният глава Румен Радев от Брюксел, където представлява България на заседанието на Европейския съвет на 23 и 24 март. 

България е важна част от европейския механизъм за укрепване на мира. Тази инициатива беше създадена една година преди войната в Украйна.

Този важен компонент от нея, за укрепване на отбранителните способности на държавите от ЕС е напълно в светлината на европейската визия за стратегическа автономия“,

отбеляза президентът пред журналисти.

Радев подчерта, че именно заради това високо се оценява визитата на комисар Тоери Бретон, която е започнала от България като признание за традициите и големия капацитет на нашата отбранителна индустрия.

„Заедно с ЕК ще работим, така че да има повече инвестиции в нашата военно отбранителна индустрия, за да има повече капацитет и по-големи производства, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна“, заяви президентът.

По думите му само 17 държави, сред които е и Норвегия, която не е член на ЕС, са склучили споразумение с Европейската агенция за отбрана за обща доставка.

Държавният глава коментира и темата с миграцията.

„Благодарение на устойчивата позиция на няколко съвета и работата на служебното правителство, ние имаме значителен пробив в сферата на миграцията. Само преди дни с ЕК стартирахме пилотен проект за намаляване на миграцията“, каза той.

Президентът съобщи също, че България не се е отказала от Планът за справедлив преход.

„През октомвири, ако спазваме законодателството, страната ни може да се присъедини към Шенген“, коментира още той и допълни, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

Радев смята, че решението на Северна Македония да заличи българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника.

„Северна Македония трябва най-сетне да признае, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове – от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция“, каза държавният глава.

- реклама -