Румен Радев, машинно гласуване отпадъци,

Радев: Ако искаме да имаме машинно гласуване, обществената поръчка трябва да бъде обявена сега

Въпросът за машинното гласуване го поставих отдавна.

И аз много ясно на срещите, които инициирах обявих, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините.

Така че това са действия в правилната посока.

Това заяви президентът Румен Радев във връзка с изказването на премиера Борисов тази сутрин, че ще се закупят 15 000 машини за гласуване.

Президентът Радев участва в дискусия със студенти и преподаватели в Лесотехническия университет в София.

Демографската катастрофа е най-големият риск за оцеляването ни като нация и първостепенна задача и национална амбиция трябва да бъде да пречупим този негативен тренд, заяви още държавния глава.

Той посочи, че това е всеобхватна програма, в която според него са важни три основни направления – образованието, детско здравеопазване и намеса на държавата за подкрепа на младите семейства.

Има дългосрочни кризи, те ще се развиват след години, те са много по-мащабни и опасни, дори от кризата с водата, като потенциалната криза с нашето образование, каза още президентът Радев.

По думите му, ако водната криза в Перник олицетворява провал в сектора, то резултатите от международния тест Пиза за деветокласници, обявен миналия декември, имат същия ефект върху образованието и нашето бъдеще. Разликата е само, че водната криза я усещаме веднага, а ефектът от това, което става в образованието, ще носим последствията години напред, посочи Радев.

Снимка: БГНЕС

Кой е отговорен за това, че безогледно се внасят отпадъци без никакъв контрол.

„Трябва да има контрол върху боклуците, които се внасят за горене. Водихме ги под RDF, обаче се оказа, че не този за който сме си мислили. Горят се вредни отпадъци. Безогледно се внасят без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това, защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори, кой е имаш интерес. Заради забогатяване то на една шепа бизнесмени, страдат всички останали българи. Това е абсолютно недопустимо. Това е пробив в начина на управление на държавата. Това е политическия аспект“, подчерта Радев.

„Ние трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкараме отвън. В никакъв случай. Ако ги горим, трябва да има всички необходими филтри и инсталации така, че да бъде безвредно“, каза още той.

Проблемът не е просто в бруталната атака срещу държавния глава. Проблемът е в начина на управление на държавата.

„В ръководството, контрола и използването на служби и правоприлагащите органи в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава, и върху устоите на демокрацията, върху правата на обикновения гражданин. Тук ще трябва да се отговаря на много въпроси. Първият и най-важният е връзката премиер – прокурор. Вие вече всички знаете кой подслушване и реализира СРС-тата. Това е ДАНС. На кой е подчинена ДАНС. Пряко на Министерски съвет и директно на министър-председателя. Знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват президента и то в грубо нарушение на закона и ако е знаел, защо е допуснал закононарушението. Ако не е знаел, значи, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, каза Радев.

- реклама -