Рачо Мляков, брокер на имоти: Българинът търси къща, не иска апартамент или панелка

Българинът освен, че е сред първите в света, който иска да живее в собствено жилище, вече иска и да живее в къща, не в апатамент. Това отчитат водещи агенции за имоти и банките. Търси се сигурност, чист въздух и уют. Още за тенденциите на пазара от Рачо Мляков, директор на водеща агенция за недвижими имоти.

Какво се търси на пазара, каква е тенденцията?

В момента най-много вървят двустайните апартаменти в южните райони на София. Предлагането е ограничено. 2 към 1 спрямо търсенето е. Основно се търсят нови жилища, тухла.

Вярно ли е, че българинът вече търси къща?

Има тенденция за търсене на къщи през последната година. Пет пъти се е увеличило търсенето. Основно в градовете се търси в затворени комплекси. Най-голямо търсене се радват зоните окло Южната тангента. Търсят се в София около Малинова долина, Кръстова вада, Драгалевци и Симеоново. Тази зона се обособява като част, където се строят затворени комплекси с къщи. Безопасността е водеща при терсенето. Хората търсят безопасна къща за децата си. В тях има видеоноблюдение, охрана, зелени площи и гаражи.

Какъв е профила на семействата, които търсят такъв дом?

Това са семейства с две или повече деца и със стабилни и високи доходи. Такива къщи струват 250 до 450 хиляди евро. Месечната подръжка на комплекса е около 100 лева.

Тръсят ли се къщи в близки до градовете села, в села около София напремер? Там къщите са по-евтини?

Търсят се се къщи  на около 20-30 километра от София, но те не са много. Те струват около 50-60-70 хиляви евро и са много желани. Там хората искат да избягат от стреса, но и да са близко до столицата, където работят.

Каква е общата тенденция на продажбите на имоти тази година?

На къщите ръстът на продажбите е 15 процента спрямо миналата година. Разрешителните за строеж са с ръст 35%, над 55% е ръстът на закупените нови апартаменит с ипотека. В момента пазарът е много агресивен- търси се и се купува.

 

 

 

- реклама -