Работодателите с предложения за преодоляване на кризата: Искат да бъдат разплатени всички задължения по оперативни програми и обществени поръчки

Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди коронавируса.

Необходимо е да се предприемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали с по-малко или без работа.

Това препоръча председателят на АИКБ Васил Велев.

Национално представителните работодателски организации проведоха среща с президента Румен Радев за ситуацията с коронавируса.

„Насажда се едно убеждение в обществото, че само хотели, ресторанти и фризьорски салони страдат от тези ограничения. Според мен това категорично не е така. Структурно важни производства също са засегнати“, допълни президентът.

Радосвет Радев, БСК, заяви че все още не се знае степента на засегнатост на отделните икономически отрасли.

„Държавата трябва точно в този момент да изплати на часа всички задължения по оперативни програми и обществени поръчки“, препоръча той.

В изявлението си Цветан Симеонов от БТПП отбеляза, че много от техните членове вече търпят големи загуби. Според него от добрите решения е отварянето на транспортните европейски коридори.

Кънчо Стойчев от АИКБ отбеляза, че коронавирусът ще понижи жизнения стандарт в страната. Той посочи, че сред най-засегнатите са туризмът и ресторантьорството, и те са спрели. Организираният туризъм е напълно провален. „Идеята, че май месец ще се възстановят е несъстоятелна.Това е нулева година“.

Президентът призова да се спазват всички мерки, издадени от здравните власти. Според Радев обаче само с ограничения, забрани и глоби не можем да излезем от тежката ситуация.

- реклама -