Работодателите отменят протеста на 18 май, превозвачите – не

Работодателските организации засега отменят протеста си на 18 май. Това заяви на брифинг Васил Велев от АИКБ.

„Оставаме в готовност, но към момента исканията на работодателите относно цената на електроенергията и цената на газ ги смятаме за изпълнени. И затова един мащабен протест не би бил основателен“, посочи той.

Решението дойде веднага след срещата на премиера Кирил Петков с работодателите и синдикатите.

Правителството каза част от мерките срещу кризата

„Има още една среща утре, която е браншова. Много е важно диалогът между работодатели, синдикати и правителство да се води с легитимните организации на бизнеса и работниците. А също така и техните браншови структури“, добави още Велев.

„Цените за месец май ще бъдат за крайните потребители такива, каквито са били за април. И битовите, и индустриалните потребители ще плащат същите цени през май, каквито бяха през април“, каза още Велев.

„Няма да се заменя един монопол с друг, а ще има истинска диверсификация на източници и маршрути. Така че да има най-ниска цена за българските потребители“, уточни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ заяви, че все пак служителите на градския транспорт ще отидат на протест.

„КНСБ е и ще остане в протестна готовност. Ще настояваме за спешно увеличаване на доходите“, обявиха синдикатите.

Кирил Домусчиев заяви, че КРИБ също ще остане в стачна готовност, защото очакват да видят дали тези мерки ще се случат. „Очаквахме над 30 000 души на протеста в сряда, ако се беше състоял“, каза още бизнесменът.

- реклама -