Васил Велев, средства, бизнес, криза заетост, сива икономика, Васил Велев

Работодателите: Недекларираната заетост е най-масовата сива практика

Недекларираната заетост е най-масовата сива практика, която се констатира на пазара на труда.

Това посочи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев на кръгла маса на тема „Представяне и обсъждане на Национална карта на недекларираната заетост“, предаде БТА.

По тази причина АИКБ и партньорските й организации са се насочили към по-подробно изучаване на сивите практики на пазара на труда, като крайната цел е натрупването на предложения за ограничаването й, като не се създава голяма административна тежест за светлата част на икономиката, но и се ограничават сивите практики, коментира Велев.

Той припомни, че АИКБ от 2010 г. оценява размера на сивата икономика чрез композитен индекс „Икономика на светло“, като последните данни показват 21,48 на сто сив сектор в страната, докато през 2010 г. неговият дял е бил 36,65 процента.

Въпреки намалението на дела на сивия сектор, той продължава да е значително над средното за ЕС.

Велев подчерта, че усилията не трябва да отслабват, защото сивите практики натоварват изрядните компании, като ги лишават от конкурентни предимства и ощетяват заетите.

Във форума участват заместник-министрите на труда и на финансите Лазар Лазаров и Маринела Петрова, както и председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.

Проф. Емилия Ченгелова – ключов експерт по проекта на АИКБ и КНСБ „Подобряване достъпа до заетост и качеството на работните места чрез ограничаване и превенция на недекларираната заетост“, ще представи Националната карта на недекларираната заетост.

- реклама -