минимална заплата

Работодателите настояват добавката за стаж към заплатите да отпадне

Те още веднъж обявиха, че искат отпадането на клас „прослужено време“. Припомниха още веднъж аргументите си в полза на това и обвиниха двата национални синдиката в лъжа. От бизнеса потвърдиха идеята си добавката за прослужено време да влезе в основната заплата на работещите по трудов договор и оттам нататък заплатата им да расте на пазарен принцип.

Преди седмица работодателските организации имаха среща в Министерски съвет с вицепремиера Симеонов, който подкрепи идеята им класът за прослужено време да отпадне и да влезе в основната работна заплата. След това обаче стана ясно, че правителството няма да се съобрази с искането им.

Поради тази причина, работодателите предлагат на премиера да върне тази добавка за заплатите на държавните служители, за да няма дискриминация, както и да се въведе административно увеличаване на инвестициите и на БВП.

Ставаме все по-необразовани, все по-мързеливи, с все по-малки компетентности, които пъдят инвеститорите.

Сривът на инвестициите е вследствие на липсата на квалифицирана работна ръка, умения и хора, които спазват технологичната дисциплина. Възпитаваме търтеи, които непрекъснато искат без да дават, заяви председателят на БСК Божидар Данев.

От своя страна председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев обяви, че според него в последните години България се е превърнала в синдикална република. Той е убеден, че там, където няма синдикати, предприятията работят и бизнесът върви. „Моята лична позиция е, че синдикатите са вредни за България. Синдикатите пречат на развитието на икономиката, на развитието на държавата и пречейки на развитието на икономиката, пречат и на развитието в социалната сфера и на всички сфери на обществения живот“, каза Домусчиев.

Васил Велев от Асоциацията на работодателите илюстрира ролята на синдикатите с приказката за „Трите прасенца“, които си живели в кочината, докато синдикатите решили, че всяко от прасенцата ще получава по равно от фонд „Работна заплата“ – по 1000 лева месечно. Тогава работливото прасенце решило да напусне България и заминало за чужбина.

- реклама -