ток

Работодателите искат незабавни оставки в енергийния сектор заради скъпият ток за бизнеса

Бизнесът иска незабавни оставки заради високата цена на тока за индустрията. Работодателите заявиха, че ще предприемат радикални действия, ако не бъдат сменени ръководствата на БЕХ, ТЕЦ Марица Изток 2 и енергийната борса.

Това става ясно от остра декларация на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

„Бизнесът в България казва „СТИГА ВЕЧЕ!“, няма да търпим повече да се ограбва трудът на нашите работници! Искаме незабавни оставки! На ръководството на БЕХ. На ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“. На ръководството на БНЕБ“, се казва в официалната позиция.

И се добавя: „Ние, представителните на национално равнище организации на работодателите – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, си запазваме правото за всички позволени от закона радикални действия с цел защита на интересите на нашите членове.“

По думите на работодателите, родната индустрия плаща от 20 до 50 на сто повече за електроенергия от конкурентите си в Европа.

„Поредният връх на цинизма и престъпното безгрижие бе достигнат в неделя, 9 февруари 2020 г., когато цената в България беше не просто най-висока в Европа, а над ДВА пъти по-висока от средната в Европа и над 40 пъти по-висока от тази в Германия!“, се посочва в декларацията.

 

- реклама -