Работодателите готови за протести на 22 и 29 юни

„Продължаваме настойчиво да търсим срещи за решаване на проблемите. Датите за протест са 22 и 29 юни. Надяваме се да не се стига дотам”. Това заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той коментира настоящия пакет от антикризисни мерки на правителството.

„Без акциз на електоеренгия и на природния газ е символична мярка, тъй като акцизът на електроенергията представяла по-малко от половин процент от цената й.

Прогнозната цена за следващия ценови период на КЕВР е 431 лв. Като сложим и мрежовите такси – отива над 500 лв., а акцизът е 2 лв. на мегаватчас. Това е под половин процент”, отбеляза Велев.

По думите му по подобен начин стои и въпросът с акциза на природния газ. „Намаляването на ДДС-то за бизнеса е неутрална мярка.

Той е данък добавена стойност, който всъщност предприятията, които са регистрирани по ДДС, а основната част от работниците работят в такива, за тях няма ефект, тъй като те ползват данъчен кредит.

Намаляване на ставката за парното пък облагодетелства само тези граждани, които имат парно – това е 1/5 в страната”, коментира той.

„Проблемът, който не е адресиран, е високата инфлация, която води до обедняване на хората и високите цени на енергоресурсите за предприятията и икономиката, което води до неконкурентноспособност, защото те са по-високи от тези при нашите конкуренти.

Това е факт и това води до по-нисък ръст на БВП. Така в ЕС ние сме в последната четвъртина по ръст на БВП и вместо догонващо развитие имаме изоставащо такова”, категоричен беше председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

„Мерките, които чакаме, още не са се състояли.

Те са свързани с решението на КЕВР и промяната в Закона за енергетиката, което да осигури несимволични и справедливи компенсации на свръхвисоките цени на електроенергията в следващия ценови период”, отбеляза той. И добави „Очакваните от нас мерки трудно могат да се състоят, защото средствата се прахосват, без да са насочени зелево към нуждаещите се“.

 

 

- реклама -