НСТС работодатели синдикати правителство процедура

Работодателите гневни! Напуснаха демонстративно НСТС (ВИДЕО)

Причината – неспазена процедура

Представителите на работодателските организации напуснаха демонстративно днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Според Председателят на АИКБ Васил Велев  работодателските организации смятат, че това заседание е свикано в нарушение на правилата, защото трябва да има 5-дневен срок при свикване на извънредни заседания.

Това заседание беше свикано от вчера за днес. Правилата трябва да се спазват, на противно мнение бяха синдикатите, може би, защото това е изгодно за тях. Затова предложихме да не се провежда заседание, тъй като е свикано нередовно и не дава възможност на организациите да представят делегациите, които биха искали, да обсъдят позиция”, поясни Велев.работодатели

Решенията, които това заседание ще вземе не могат да бъдат легални и работодателските организации най-вероятно ще облажват решенията му. Бяха направени промени в Кодекса на труда относно сливането на празници с уикенда, които не бяха разгледани в НСТС, което отново е грубо нарушение на правилата. Ако няма да се спазват правилата нека да се отменят”, категоричен бе Велев.

Цветан Симеонов от БТПП обясни преди това, че не може да приеме свикването на заседание в разрез с всички правила. Това заседание не трябва да се провежда, няма как да участваме в него, ако решите да го превеждате все пак, посочи още той.

Заседанието разгледа линията на бедност и минималната работна заплата

Въпреки напускането на работодателите, заседанието продължи с участието на синдикатите. В дневния му ред са два проекта на постановления на Министерския съвет – за определяне на линията на бедност за страната през 2017 г. и за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през 2017 г.

От 1 януари 2017 г. размерът на минималната работна заплата е 460 лв. Размерът на линията на бедност за страната за 2017 г. ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с 2016 г. Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, е имало достатъчно време за обсъждане. НСТС

Всички сме имали време да се допитаме до организациите си от декември месец по тези два въпроса. След това не последва заседание на НСТС, което беше в нарушение. Питали сме си хората какво искат, което сме заявили още през декември. Сега няма съществени отклонение по тези позиции. Не е спазен съответният дневен срок, но предвид важността на тези две теми създава възможност да проведем заседанието”, убеден беше Димитров.

Вицепремиерът в оставка и председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) Томислав Дончев посочи, че правителството е в оставка от 2 месеца. „До голяма степен последните 3 или 4 седмици сме в некомфортната ситуация да не знаем точно кога ще ни приключи мандата. Това беше причината точките да не бъдат разгледани в последната част от декември”, заяви още Дончев.Дончев

- реклама -