Работодатели предлагат COVID карантината за контактни да бъде намалена или премахната

Работодатели предлагат COVID карантината за контактни да бъде намалена или премахната, ако те нямат симптоми.

Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS  Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„Данните са обезпокояващи, дори тревожни“, посочи той в коментар на това, че миналата година болничните на болни от коронавирус в сравнение с предходната година са били двойно повече и са стигнали до 370 хиляти,

като за тях са били взети сумарно почти 19 млн. платени дни и за тях са платени почти 800 млн. лева.

Данните за първото тримесечие на тази година също бележат ръст при болничните заради коронавирус – те са 3 пъти повече в сравнение с първото тримесечие на 2021, като за близо 6 млн. работни дни са  платени малко над 266 млн лв.

„Това двукратно увеличаване на болничните листи за 2021 спрямо 2020 г. в цифри за сметка на работодателите и предприятията са платени над 50 млн. лева за първите 3 дни обезщетения за временна нетрудоспособност.

Но още по-обезпокояващи са данните за тази година. Само за първото тримесечие са регистрирани удвояване на броя на болничните заради ковид.

И ако тази тенденция продължи, би означавало, че работодателите и предприятията ще платят над 150 млн. лева заради временна нетрудоспособност“.

По думите му: „Това  е прекомерна и непосилна тежест за българските предприятия и ние настояваме за ясни правила и протокол за действие при установяване на заболели лица“.

В изнесените данни влизат само болните, взели болничен заради вируса, а не тези, които са взели болничен вследствие на това, че са били контактни. За контактните към този момент карантината е 7 дни, а за болните – 10.

„При масова пандемия всеки е възможно в ежедневните си контакти да е бил контактен на заболял. Това означава, че има случаи, в които хора влизат от карантина в карантина и изобщо не полагат труд на работното си място“, посочи Иванов. По думите му това трябва да се съобрази с мерки, които ограничават контактите, като дистанционна работа при възможност.

Работодателите искат и преразглеждане на мярката, въведена през 2010 г., предприятията да заплащат първите три дни за всеки болничен.  Според Иванов тях тази мярка трябва да се поеме от държавата.Тя би струвала на бюджета около 200 млн. лева годишно, пресметна той, като каза, че това бюджетът може да си го позволи, а ефектът ще е много голям.

- реклама -