ток

Работодатели и синдикати излизат на протест срещу скъпия ток на 28 февруари

Индустриалци и работодатели и синдикати излизат на протест срещу драстичното поскъпване на индустриалния ток. От БСК съобщиха, че е предвидено шествие на 28 февруари, но маршрутът все още не е уточнен.

Митингът е под надслов и е подкрепен от национално представителните организации на работодателите, Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, национален синдикат „Защита“.

токов удар Хераково загинали мъжеРаботодателите искат да се спре със спекулативното завишаване на цените на тока, който индустрията, купува от борсата.

На пресконференция преди дни сдруженията обвиниха държавата, че не прави достатъчно, за да се реформира сектор „Енергетика“.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев отправи остри критики, че държавните дружества продавали евтина енергия на търговци, които впоследствие я препродавали да завишени цени. От сдружението обявиха и, че енергийният министър Теменужка Петкова е разрешила на големите производители на ток да продават енергията си изцяло през борсата.

цениСпоред Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал, тази законова поправка ощетява над 30 000 фирми в страната, които са принудени да купуват енергия на нереално висока цена. Сдружението предупреди, че ако не се спре със спекулативното завишаване на цената на енергията на борсата, битовите сметки може да скочат от юли с до 30 на сто. Индустриалците обвиниха Министерството на енергетиката, че заради липсата на адекватна политика дружествата трупали загуби.

В официално писмо се настоява за прекратяване на държавната помощ за двете американски централи Марица 1 и 3 и за изготвяне на изцяло нов закон за енергетиката.

Последва и реакция от страна на ресорният министър Теменужка Петкова. Тя обяви, че липсва конкретика в доводите на недоволния бизнес. Според разчетите на министерството през 2014 година дружествата – част от Българския енергиен холдинг са били на загуба в размер 247 милиона лева. За сравнение – в края на миналата година компаниите са отчели положителен финансов резултат. За последните 3 години драстично са нараснали и приходите по сметките на държавните дружества, отчете още Петкова. Баните ЧЕЗ износът януарскитеС това тя опроверга твърденията, че липсвала адекватна политика за развитието на сектора. От всички предприятия, според министъра, единствено ТЕЦ Марица изток 2 е завършила предходната година на загуба, тъй като са платени над 160 милиона лева такси за парникови емисии.

С позиция излезе и Комисията за енергийно регулиране. Нейният председател Иван Иванов също препоръча при информация за картел на пазара на енергия да се сезира единствено КЗК, тъй като регулатора нямал правомощия да санкционира.

 

- реклама -