Работници в старчески дом с петорна ваксина срещу COVID-19, но без проблеми и странични ефекти

Местните власти заявиха в понеделник, че на осем работници в старчески дом Германия са инжектирани случайно по пет дози ваксина за COVID-19, но засега не страдат от сериозни вредни ефекти, съобщи АФП.

Седемте жени и един мъж на възраст между 38 и 54 години са работели в дом за пенсионери в град Щралзунд в североизточна Германия.

Следователно те са в приоритетна група и сред първите, които получават ваксината на Pfizer-BioNTech за COVID-19, която Германия започна да пуска през уикенда.

Но когато са били ваксинирани в неделя, на всеки е била инжектирана петкратна доза наведнъж, каза Щефан Керт, администраторът на района, където се намира съоръжението.

Те веднага бяха уведомени за грешката, каза Керт. Четирима бяха приети в болница за наблюдение с леки грипоподобни симптоми, докато останалите бяха изпратени вкъщи.

„Дълбоко съжалявам за този инцидент“, каза Керт и добави, че грешката е единичен случай и се свежда до човешка грешка.

„Надявам се, че всички засегнати да не страдат от сериозни странични ефекти“, каза той.

Преди стартирането на ваксинационни кампании в няколко европейски държави през уикенда, германската компания BioNTech заяви, че по време на опитите са инжектирани по-големи от нормалните дози без сериозни странични ефекти. Ваксината, създадена за по-малко от година и проектирана да се прилага с две инжектирания, се доставя във флакони, всеки от които съдържа пет дози.

- реклама -