Работници от незаконните тютюневи фабрики бяха изправени на съд – СНИМКИ

Майка и дъщеря сред тютюноработниците от незаконните фабрики застанаха пред съда

19 души, сред които четири жени, две от които майка и дъщеря, се изправиха днес пред Районния съд в Пловдив, който трябва да определи мярката им за неотклонение.

Обвиняемите са заварени в четирите незаконни цигарени фабрики, разкрити наскоро в страната – по една в Тутракан и Горна Оряховица и две в Петрич. Има и такива, които са транспортирали продукцията.

По закон подлежат на съдебно преследване хората, заварени в момента на работа в цигарените фабрики или такива, задържани при превозване на цигари без акциз.

Точно такъв е случаят и с днешните обвиняеми. По-рано, представяйки обвинението, окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов очерта картината, при която тези хора са работили. Това са все работници с опит в тютюнопроизводството, останали без работа при закриване на тютюневи фабрики. Те са били превозвани в коли със затъмнени стъкла, за да не знаят къде отиват.

Работили са на смени по 15 дни месечно в условията на пълна секретност

Прозорци или са липсвали, или са били затъмнени. Не са имали право на връзка със семейството си, във фабриките, оборудвани с най-модерна техника и базирани в изоставени цехове или военни поделения, са живели без право да излизат. За целта е имало спални помещения, столова, фитнес. За работата си са получавали по 1500 лв. месечно.

По закон престъплението им може да бъде наказано със затвор до 8 години. Всички те са обвиняеми за държане на акцизни стоки.

Сред задържаните, които днес очакват мярката на неотклонение, няма собственици на фабриката.

- реклама -