Ще внасяме работници от чужбина задекватно обслужване в хотелите
Ще внасяме работници от чужбина, за да осигурим адекватно обслужване в хотелите, обясни министърът на туризма

Вкарваме работници от чужбина за хотелите ни

Вкарваме работници от чужбина, за да осигурим адекватно обслужване в хотелите ни.

Това изненадващо обяви в Казанлък министърът на туризма Николина Ангелкова.

„За нуждите на туристическия бизнес ще вкарваме сезонни работници от трети страни. Гастарбайтерите ще могат да работят у нас 90 дни. По този начин ще се осигури адекватно обслужване по хотелите ни“.

Повече туристи

От началото на годината страната ни е посетена от около 2 милиона чуждестранни туристи за първите 5 месеца на годината, отчете Ангелкова. Ръстът е близо 14% в сравнение със същия период на миналата година.

Регистрирани са над 4,6 милиона нощувки в страната. Приходите от тях са близо 190 милиона лева или с 13,5% повече.

Ангелкова обясни, че има ръст от близо 20 % на чуждестранните туристи у нас за първото четиримесечие на 2016 г.

Най-голям интерес има към луксозните хотели с 4 и 5 звезди, където заетостта е близо 100%.

Реклама

За да се засили интересът към България като дестинация за почивка и туризъм, ще се направят турове на 400 чуждестранни журналисти.

Българската роза

Розата е един от символите, с които чужденците най-често асоциират България. Това сочат маркетинговите проучвания за водещите ни туристически пазари. Трябва да обединим усилията си, за да утвърдим региона като една от най-посещаваните туристически дестинации, заяви министър Ангелкова.

„Вече имаме естественият център – новият Музей на розата“, посочи Ангелкова.

За неговото изграждане правителството отпусна 1 млн. лв., а от откриването му досега, ръстът на посещенията в обекта е 47%.

„Всяка година Фестивалът на розата посреща стотици хиляди туристи и привлича вниманието, както от далечните пазари – Япония, Китай, Корея и др., така и на европейските“, допълни Николина Ангелкова.

По думите й, само община Казанлък е посрещнала над 220 хиляди туристи. Липсват точни данни за региона, защото по време на Фестивала на розата туристите се настаняват в хотели в радиус до 100 км.

„Ние като администрация искаме да подпомогнем региона и да го утвърдим като един от символите на българския туризъм. Именно, затова една от осемте културно-исторически дестинации, които министерството разработи – „Долината на розите и тракийските царе” е съсредоточена изцяло в региона“, съобщи министърът на туризма.

Там попадат и повече от 200 туристически атракции, които са включени в онлайн регистъра на Министерството на туризма.

- реклама -