Царски имоти

Държавата няма да търси извънсъдебно споразумение с наследниците на Царските имоти – ВИДЕО

Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия по отношение на Царските имоти. Това гласи становището на работната група, обявено днес от правосъдния министър Цецка Цачева. То идва след седмици напрежение, след като се появи информация, че държавата иска извънсъдебно споразумение с фамилията Сакскобургготски.

„Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения“, посочи министърът.

„Висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна система, действието на мораториума се простира до приемането на специален закон. Няма правно основание за намеса на изпълнителната власт“, категорична бе тя.

Фамилията Сакскобургготски има заведени три дела в съда в Страсбург, които Цачева окачестви като висящи

За техния ход към момента правосъдното министерство няма информация.

Цачева напомни за скорошното решение на Европейския съд за правата на човека, с което държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща“ в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. „Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред. С оглед на висящите съдебните спорове до момента е приемано, съдът е този, който да даде отговор чия е собствеността“, каза още тя.

Въпросът с „царските имоти“ може да бъде уреден с нарочен закон или с приключване на делата

По молба на регионалното министерство за 6 месеца бяха спрени делата за дворците „Врана“ и „Царска Бистрица“. Симеон Саксскобургготски получи обратно имотите си, когато беше премиер през 2002 година.

Царска Бистрица

През декември 2009 година Народното събрание гласува мораториум, забраняващ му да се разпорежда с реституираното си имуществото. Впоследствие бившия премиер заведе дело срещу мораториума. Делата за чифлика „Кричим“, къщата в Ситняково и хижата „Саръгьол“ приключиха в полза на държавата.

„Отлагането на дела с 6 месеца, за което има правна възможност по ГПК, е единствено с оглед дейността на работната група, не е ставало дума за извънсъдебни споразумения“, обяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Дворецът Врана

Цецка Цачева обясни, че решенията по вече спечелените от държавата дела на различни инстанции няма да се преразглеждат, а молбите за отлагането ще бъдат изтеглени.

Възможността за връщане на имотите вбеси патриотите

ВМРО, които са част от коалиционните партньори на ГЕРБ се противопостави остро на евентуалната възможност за извънсъдебно споразумение, с което държавата да отстъпи царските имоти на фамилията Саксскобургготски.

Военният министър Красимир Каракачанов заяви, че ВМРО няма да подкрепи евентуално законово решение на проблема с реституирането на имотите, ако то не бъде обсъдено предварително в коалиционния съвет на управлението.

- реклама -