Работната група между превозвачите и властта започва работа утре

Направена е работна група между регионалното министерство и превозвачите, която започва работа утре сутрин и ще търси баланс между предложенията на държавата и тези на превозвачите.

Това заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова след среща между представители на бранша и министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов,

Срещата се състоя след ден на национален протест на превозвачите, затваряне на ключови кръстовища и пътни блокади в София и големите градове в страната.

„Към настоящия момент имаме добър тон с г-н Караджов, така че нека изчакаме какво ще се случи през утрешния ден и тогава да говорим за бъдещи протести“,

каза тя след срещата на превозвачите с министър Гроздан Караджов.

След разговорите превозвачите заявиха, че има сближаване на техните позиции с тези на властта. Като добър знак те посочиха пренасянето на дебата от улицата на масата с експерти, което вероятно щяло да доведе до скорошен положителен резултат.

Към момента превозвачите не са получили покана от транспортния министър Николай Събев но са готови да дискутират.

Сред обсъжданите теми е обхватът на тол системата.

Намеренията на правителството са от 1 юли такси да се плащат и за движение по второкласните пътища, а тарифите да се повишат с около 20%.

От бранша настояват да няма рязък скок на таксите.

Те искат да се ползват отстъпки при определен брой изминати километри.

Идеята е българските превозвачи в крайна сметка да плащат по-ниски такси в сравнение с транзитно преминаващите.

Превозвачите уверяват, че това е мярка, която работи добре в много европейски страни.

- реклама -