Работна среща между Путин и Макрон – ОБОБЩЕНИЕ

Официалната част от разговорите между президентите на Руската федерация и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон в лятната резиденция на френския лидер Форт Брегансон приключи. Тя продължи около 2,5 часа, съобщиха от пресслужбата на руския президент.
Както двамата политици казаха на пресконференция, която предшествашe срещата, редица резонансни международни проблеми станаха основна тема в допълнение към развитието на двустранните отношения. Лидерите обсъдиха сирийския конфликт, ситуацията в Либия, иранската ядрена програма и перспективите за нова среща на върха в нормандския формат.


В края на двустранната среща между Путин и Макрон се предвижда вечеря с участието и на делегациите. Освен Путин, руската страна се представлява от неговия прессекретар Дмитрий Песков, съветникът по международните отношения Юрий Ушаков и външния министър Сергей Лавров.
На пресконференцията двамата лидери представиха позициите си по основните въпроси, които се очакваше да бъдат обсъдени на двустранните разговори. В дневния ред на преговорите бяха включени Украйна, Иран, Сирия, Либия, както и бъдещето на европейската сигурност. Посещението на руския президент се състоя пет дни преди срещата на върха на Г-7 в Биариц, чийто домакин ще бъде Макрон.
Еманюел Макрон подчерта важната роля на Русия за разрешаване на кризите по света
Русия играе изключително важна роля за разрешаване на глобалните кризи, заяви френският президент Еманюел Макрон преди разговорите с руския президент Владимир Путин.

„Всички най-големи кризи в света ще бъдат тема на нашата дискусия с руския президент, защото Франция се подготвя за срещата на Г-7, която председателства, и защото Русия играе решаваща роля за разрешаването на кризи. Ето защо искам да разменя мнения с руския президент Владимир Путин по всички тези въпроси „, каза френският президент.

Според Макрон светът сега „преминава през наистина историческа фаза, защото принципът на многостранността е под атака“. „И трябва да помислим как да трансформираме този световен ред. Дълбоко съм убеден в това. Тоест, трябва да развием нови форми на отношения и полезни взаимодействия. Това ще бъде в центъра на дискусиите на срещата на Г-7 и в центъра на нашите разговори днес“, подчерта той.

„В този смисъл отношенията между Франция и Русия, Русия и Европейския съюз са абсолютно решаващи. Подчертавам това повече от веднъж“, каза френският президент.

Макрон отбеляза, че знае какво разделя Руската федерация и Запада през последните десетилетия. „Също така съм наясно с разговорите (в Русия по отношение на нейните] отношения със Запада. Но знам и нещо друго: Русия е дълбоко европейска страна. Ние вярваме в тази Европа, която се простира от Лисабон до Владивосток“, каза той.
„Ние трябва (заедно) да разработим нова архитектура на сигурността и доверието между Русия и Европейския съюз. Франция има важна роля в това. И тя ще я играе“, подчерта френският лидер.
Според Макрон Париж и Москва трябва да си сътрудничат, за да обединят позициите на Русия и Европа, въпреки различията.
„Трябва да работим заедно, за да обединим позициите на Русия и Европа. Това трябва да се направи, въпреки съществуващите различия“, каза той. „Руската федерация и Франция продължават напред по много въпроси, тъй като се стремят да развиват отношенията.“
Според него това се отнася и за икономическата област, в която „отношенията се развиват, въпреки продължаващите санкции“.
Освен това Макрон добави, че „диалогът с Москва е необходим за ЕС, тъй като Русия е голяма европейска сила“.

От своя страна руският президент Владимир Путин призова Европа да си постави общи цели, „които днес изглеждат невъзможни, а утре може да станат неизбежни“.

„Що се отнася до перспективите, свързани със създаването на единна Европа от Лисабон до Владивосток, това не е нашата идея. Генерал дьо Гол изрази тази идея по същество, когато говори за Европа от Лисабон до Урал. Но Русия се простира до Тихия океан и всичко това е пространство на европейската култура. Важно е да се разбере това. Но това не е въпросът. Днес изглежда невъзможно. Това, което изглежда невъзможно днес, може да стане неизбежно утре“, заяви Путин на съвместна пресконференция с френския президент Емануел Macron.

Путин е убеден, че Русия и Франция могат да направят повече заедно, ако отношенията между Русия и ЕС окончателно се нормализират.
„Ние подкрепяме бизнес активността във Франция. Бихме могли да направим още повече в тази посока, ако нормализирането на отношенията между Русия и Европейския съюз е пълно и всеобхватно“, каза той.
Говорейки за значението на Франция за Русия, Путин отбеляза, че това е исторически един от ключовите руски партньори в Европа и в света. Той припомни, че Русия, заедно с Франция, излязоха победители в борбата срещу нацизма през Втората световна война. Руският лидер благодари на френския президент Еманюел Макрон, че „прие нашата покана да дойде на тържества на 9 май догодина“. В същото време държавният глава посочи, че двустранните отношения имат дълбоки корени. Той отбеляза, че Франция е ядрена сила и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, страната играе значителна роля при вземането на решения в областта на международната сигурност.

Путин също така отбеляза, че отношението на френското ръководство изигра „съществена, ако не и ключова роля“ за завръщането на Русия в Съвета на Европа. „Струва ми се, че не трябва да се цитират допълнителни коментари и доказателства, че приемаме сътрудничество с Франция по най-сериозния начин. Не говоря за икономическия компонент“, заключи президентът.

Двамата президенти се очакваше да обсъдят последните решения на украинския лидер Владимир Зеленски в рамките на уреждането на кризата в Донбас. Френският лидер каза това на съвместна пресконференция с руския си колега преди среща във Форт Брегансон в Южна Франция.
„Президентът (Зеленски) взе редица решения за кратко време, ще ги обсъдим, ще споделим нашето мнение за тях. Бих искал това да стане възможно в следващите часове, дни, седмици, за да намеря възможност да дам нов тласък на усилията в рамките на споразуменията, сключени в Минск, които ще осигурят полезен напредък „, каза Макрон.

Според френския лидер разрешаването на ситуацията в Източна Украйна е ключът към възстановяването на формата на Г-8.

„Връщането към формата Г-8 включва решаване на ситуацията в източната част на Украйна“, каза той. В същото време той подчерта, че „без да се чака това, е необходимо да се работи за преодоляване на многобройните разделения, дълбоко вкоренени в миналото между ЕС и Русия“. „Трябва да изоставим граматиката на миналото в отношенията си“, каза Макрон.
Руският президент Владимир Путин заяви, че е предпазливо оптимист по отношение на ситуацията в Украйна.
По време на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон руският лидер отбеляза, че ситуацията в Донбас ще бъде обсъдена на преговорите във Франция. „Ще информирам президента на (Франция) за последните ми контакти с новоизбрания президент на Украйна „, заяви руският президент.
„Има някои неща, които могат да бъдат дискутирани и които вдъхновяват такъв – предпазлив – оптимизъм“, каза Путин.
Руският президент също изрази увереност, че няма алтернатива на „нормандския формат“ за споразумение в Украйна.
„Според мен няма алтернатива на „нормандския формат“ и, разбира се, ще го подкрепим“, каза той.
В същото време руският лидер отбеляза, че „всяка среща, включително среща в нормандския формат, трябва да доведе до конкретни резултати. Трябва да постигнем това, за което се договорихме преди, и, разбира се, да вървим към тази цел“.
Във Франция изразяват надежда, че изборът на Владимир Зеленски за президент на Украйна ще отвори „нов етап и ново пространство за преговори“. Затова Париж предлага да се свика среща на върха на „Нормандската четворка“ възможно най-скоро. Русия подкрепя това предложение, но според Путин „всяка среща във „нормандски формат“ трябва да доведе до нормални резултати“.

Не бяха подминати и последните протести в Москва, като Френският президент Еманюел Макрон каза на руския лидер Владимир Путин в понеделник, че Москва трябва да се придържа към основните демократични принципи и че е правилно да води диалог между страните, за да се продължи напред по отношение на международните кризи.
Макрон, който e домакин на Путин в лятната си резиденция в Южна Франция, заяви, че се надява двамата лидери да постигнат напредък към мирно разрешаване на кризата в Украйна, след като новият президент (Зеленски) предложи маслинова клонка на Путин.
„Ние призовахме това лято за свобода на протеста, свобода на словото, свобода на мнението и свобода за участие в избори, които трябва да се спазват изцяло в Русия, както за всеки член на Съвета на Европа“, заяви Макрон на съвместна пресконференция от тяхната среща.
„Защото вярвам в европейска Русия.“
В отговор руският президент направи паралел между сегашните протести в Москва и тези на „жълтите жилетки“ през пролетта.
Руският президент Владимир Путин свързва протестите в Москва с изборния цикъл.
„Всичко това е свързано с избирателния цикъл,“ каза той пред журналисти преди разговорите с френския президент Еманюел Макрон. „Изборите за регионални власти, включително Москва, трябва да се проведат през септември тази година.“
Путин нарече „очевидни“ причините, поради които редица кандидати не бяха допуснати на регионалните избори, включително Московската градска дума.
„Тази година 57 души не бяха допуснати до изборите за очевидни нарушения по време на предизборната кампания“, каза той на пресконференция. Сред тези причини Путин нарече фалшифицирането на подписите в подкрепа на определени кандидати. Президентът отбеляза, че през 2014 г. около 111 души не са били допуснати до изборите.
Путин припомни, че има легален начин за разрешаване на подобни спорове – съдебни процедури. Според него има прецеденти, когато кандидатите са успели да защитят правото си да бъдат избрани в съда, въпреки първоначално отрицателното решение на избирателната комисия по отношение на тях.
Президентът отбеляза, че отговорните за сблъсъците с правоохранителните органи на масови митинги в Москва трябва да бъдат подведени под отговорност по закон.
„Гражданите имат право на мирни протести в съответствие с действащия закон и властите трябва да осигурят прилагането на тези права“, каза той. „Но никой – нито властите, нито която и да е група граждани – няма право да нарушава действащия закон и да доведе ситуацията до абсурд или да се сблъска с властите“, добави руският лидер. „Това е нарушение на закона и всички, които са виновни за тези нарушения, трябва да носят отговорност в съответствие с руското законодателство.“
Путин припомни протестите на „жълтите жилетки“, които се проведоха във Франция, въпреки че призна, че като гост не му е приятно да говори за това. „Но трябва, защото вие задавате този въпрос“, каза той, обръщайки се към репортерите. Путин припомни, че в резултат на тези инциденти са загинали 11 души, други 2,5 хиляди граждани са ранени. „Не бихме искали подобни събития да се случат в руската столица“, подчерта държавният глава. „Ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че вътрешнополитическата ни ситуация се развива стриктно в рамките на действащия закон“, каза той.
Путин припомни, че през юли и август тази година в Москва е имало протестни митинги, които бяха санкционирани от властите и „преминаха мирно и без ексцесии“. „Бих искал да продължим да го правим по този начин“, заключи той.
Редица кандидати за депутати на Московската градска дума, позициониращи се като независими, не бяха регистрирани по-рано поради големия брой неточни и невалидни подписи на избиратели, събрани в тяхна подкрепа. В отговор те поискаха да бъдат регистрирани без проверка на подписите, тъй като според тях тази система се е дискредитирала. В тяхна подкрепа бяха проведени няколко акции в Москва, включително и такива, които не бяха разрешени от властите.

Иранската ядрена сделка предизвиква сериозно безпокойство за Москва и Париж. Както обясни помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков в навечерието, те са обединени от задачата да поддържат Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) и да предотвратят ескалация на напрежението между Иран и САЩ в региона на Персийския залив. Освен Украйна и Иран, това е ситуацията в Сирия, която заплашва да ескалира в провинция Идлиб, и конфликта в Либия, където и двете страни са в контакт не само с международно признатото правителство за национално единство, но и с главнокомандващия Либийската национална армия Халифа Хафтар, бъдещето на европейската сигурност след краха Договора за премахване на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМО). Освен това, както каза Путин на пресконференция, Русия все още не вижда инициативи на САЩ за удължаване на договора за СТАРТ-3, въпреки че предложенията на Москва са на масата. И накрая, Путин засегна развитието на по-нататъшното сътрудничество между Русия и ЕС, включително като взе предвид новия състав на европейските управляващи органи.

Русия подкрепя усилията на сирийската армия срещу терористите в провинция Идлиб, откъдето има постоянни атаки на въоръжени групировки. Това заяви руският президент Владимир Путин на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон, цитиран от TACC.
Той отбеляза, че преди създаването на демилитаризирана зона в Идлиб 50% от този регион на Сирия е бил контролиран от терористи, а сега – 90%. „И ние виждаме постоянни боеве оттам. Освен това, което е особено опасно, наблюдаваме прехвърлянето на бойци от този регион в други региони на света и това е изключително опасно нещо“, каза Путин.
„Следователно ние подкрепяме усилията на сирийската армия да провежда местни операции за ликвидиране на тези терористични заплахи“, подчерта руският лидер. Според него „никога не е обещавано“, че терористите в Идлиб ще могат да се чувстват комфортно. „Напротив, беше казано, че работата срещу терористите ще продължи“, завърши руският президент.
„Необходимо е примирието в провинцията (Идлиб)да бъде спазено. Ще имаме възможност да обсъдим това“, заяви френският президент Макрон.
„Мисля, че можем да постигнем повече в хуманитарния план в Сирия, отколкото преди две години“, каза той, като подчерта,ч е ситуацията в Сирия и по-конкретно в провинция Идлиб ще бъде една от темите на разговор между двамата президенти.

Източник: Агенция Фокус

- реклама -