Пътните строители, работна група, проблеми, среща, Стефан Янев

Работна група ще търси решение за пътните строители, те остават в готовност за протест

Служебният премиер Стефан Янев, министри и ръководството на АДФИ се срещнаха с представители на пътностроителните фирми у нас, които протестират от седмици. На разговора бе решено да се създаде работна група, която да търси начин за изплащане на средствата, които държавата дължи на бранша. Групата ще търси и начин за гарантиране на зимното поддържане на републиканската пътна мрежа.

Това заяви след срещата Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

По думите му готовността за протестни действия остава. „Но докато съществува и минималната възможност за диалог, ще призовем нашите членове да не участват и да не извършват протестни действия“, каза Чайков.


Регионалният министър Виолета Комитова от своя страна заяви, че служебното правителство не е спирало да мисли от първия си ден до днес по този казус.

Тя заяви, че е установен похарчен бюджет на АПИ за текущ ремонт и поддръжка в размер на 382 млн. лв. до края на април, а възложени работи за текущ ремонт и поддръжка за 1,5 млрд.

В последните седмици пътните строители протестираха няколко пъти заради неразплатени ремонти, а регионалният министър Виолета Комитова обясни многократно, че средства за извършените ремонти няма.

„Има няколко проблема и се опитахме да търсим решения. Един от тях е осигуряването на тези средства за доплащане на извършените дейности от строителни фирми се опитахме да го представим в НС. Не получихме такова одобрение. През актуализацията на бюджета са осигурени 100 милиона лева за зимно почистване. Ако на нашата държава годишно са й необходими над милиард лева за поддръжка на пътищата, смятаме, че това трябва да бъде заложено в бюджета за 2022 г. Това ще намали стреса в строителните фирми“, уточни регионалният министър Виолета Комитова.

Според браншовата камара неразплатените средства са над 900 милиона лева, а засегнатите са над 100 000 души.

На брифинга министърът на финансите Валери Белчев заяви, че няма риск за зимното поддържане на пътищата и благодарение на актуализацията на бюджета, ще има достатъчно средства, за да започне подготовката за зимния сезон.

- реклама -