Работите на празника, ето колко трябва да ви платят

Работите на празника, ето колко трябва да ви платят. За полагането на извънреден труд се издава заповед от работодателя най-малко 24 часа предварително.

Днес, 22-и септември, отбелязваме Деня на независимостта. За повечето хора в страната денят е почивен, тъй като е официален празник. Но как ще бъдат възнаградени тези, на които се налага да работят?В България извънредният труд е регламентиран в Кодекса на труда. При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени, дни винаги е извънреден труд.

Какво е заплащането за извънреден труд?

Според чл. 264. от Кодекса на труда за работа през дните на официалните празници, независимо дали представлява извънреден труд или не, на работника или служителя се заплаща според уговореното, но не по-малко от удвоения размер на трудовото му възнаграждение.

Трудът, който се полага в празнични дни във всички случаи, се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер. Ако този труд се явява и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

Съгласно промените в Кодекса на труда, когато официалните празници, с изключение на Великденските празници, съвпадат със събота и/‌или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени.

За полагането на извънреден труд, дежурство и за времето, в което служителят е на разположение на работодателя, се издава заповед от работодателя. Тя се съобщава на работниците и служителите най-малко 24 часа предварително, пише bTV.

През 2023 година има 248 работни дни. Неработните дни са 117, от които почивните дни са 103 дни, 14 са празничните дни.

- реклама -