жени, работа, здраве

Работещите жени остаряват по-бързо

Учени от Московския държавен психолого-педагогически университет сравниха показателите за биологична и психобиологична възраст сред представители на различни професионални групи.

Те показаха, че работещите жени след 36 години остаряват по-бързо от неработещите си връстнички, докато при работещите мъже застаряването, напротив, се случва по-бавно.

Експертите сравняват показателите за биологична и психобиологична възраст и отбелязват определени различия сред работещите в различни професии. Сред представителите на работещите е отбелязан нисък индекс на относително остаряване сред жени от всички възрасти и мъже от 36 до 60 години и от 61 до 87 години, предава БГНЕС.

В извадката при мъже на възраст от 18 до 35 години индексът на относително стареене е по-висок, което показва, че представителите на извадката са биологично по-стари от регистрираната биологична възраст.

Обратната ситуация се наблюдава при мъже на възраст от 18 до 60 години: те имат висок индекс на относително стареене. Подобни показатели могат да потвърдят мнението на учените, че младите мъже са по-податливи на стрес и физическо натоварване е по-лесно да рухнат емоционално.

Индексът на относителното застаряване обаче намалява при мъжете и жените след пенсиониране.

„Доказано е, че сред представителите на работещите жените на възраст 35 и повече години стареят по-бързо от връстниците си. За мъжете застаряването, напротив, протича по-бавно във всички възрастови групи, това е особено важно за възрастовата група в основната трудоспособна възраст – 36-60 години“, казва магистърът по психология на Московския държавен педагогически университет Албина Калаева.

Учените отбелязаха, че в периода след пенсиониране, както мъжете, така и жените от всички професионални групи бележат относителното стареене и подобрение на относителното здраве.

- реклама -