Работещите на първа линия ще получават пари и след края на извънредната обстановка

Взехме решение на Министерски съвет, с което казахме, че всички необходими средства по време на извънредната епидемична обстановка за всички медици на първа линия и тези необходими за ваксинирането, включително и три месеца след изтичането на извънредната епидемична обстановка, ще бъдат осигурени съгласно Закона за държавния бюджет. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, след изслушването му в ресорната комисия в парламента.

За целта е осигурен бюджет в размер на 598 млн. лв, от които по първото постановление са пренасочени 98 млн., а по второто 83 млн. лв.

Зам.-министърът Жени Начева добави, че допълнителните 1000 лв., които получават работещите на първа линия са за сметка на бюджета и забавянето на изплащането им не заради технически пропуск, но в рамките на деня здравното министерство ги е превело към Касата, която трябва да ги нареди към лечебните заведения.

От думите на проф. Ангелов стана ясно също така, че 50% от получените у нас ваксините се разпределят в страната, а останалите 50% се разпределят между лични лекари и ваксинационни центрове.

„От другата седмица се увеличават двойно доставките на ваксини в страната, следващия месец стават четворно повече, така че личните лекари ще имат много повече ваксини“, заяви той и подчерта, че в настоящата ситуация никой няма право да се сърди, че трябва да дели ваксините си с друг.

„Няма право на сърдене. Капацитетът на личните лекари е да поставят годишно между 800 000 и 1 млн, ние трябва да поставим над 3 млн. ваксини“, посочи министърът.

Той каза още, че по отношение на възникналото напрежение вчера между общопрактикуващи лекари, чакащи да получат ваксини пред столичното РЗИ вече тече проверка. Проф. Ангелов поясни, че организацията се прави от директора на СРЗИ, но масово тя не се спазвала от личните лекари, които не спазвали часовете на идване, което не може да си обясни на какво се дължи.

Стана ясно още, че възникналите проблеми около издаването на Сертификатите вече е разрешен.

„Създали сме организация и сертификатът ще бъде издаден в сроковете, в които са направени ваксините. Днес е направена необходимата корекция в лечебното заведение, където това се е случило“, увери Начева.

Тя коментира, че недоразумението е в следствие не на проблем със системата, а в резултат на недоразбиране между лечебното заведение и гражданина, на който е поставена ваксината. По думите й не съществува проблем, свързан с издаването на документа, защото той се издава веднага при поставянето на дозата.

„Съдържанието на сертификата е съобразено и с бъдещите цифрови зелени сертификати и регламенти, които се подготвят на ниво ЕС. Сертификатът е част от Националната здравна информационна система“, уточни зам.-министърът.

Тя направи и още едно уточнение, а именно, че личен лекар може да откаже издаването на сертификат, само ако не е той не е поставил ваксината и тогава би могъл да изпрати човека на мястото където му е поставена.

- реклама -