QAnon, Кю Анон, конспирация, теория, Тръмп, господство

„QAnon“: Конспиративната теория, която е на път да влезе в Конгреса на САЩ

В задочния дебат между Доналд Тръмп и Джо Байдън намери място една тема, която остава в сянката на конспирациите.

Наред с теорията за превъзходството на белите (супремасизъм- бел.ред), Тръмп беше попитан за движението QAnon. Президентът излъга, като увери, че не знае нищо за това движение, въпреки че е бил питан много пъти за него. Тръмп е казвал, че QAnon му се харесва, тъй като тази конспиративна теория го възхвалява.

„Зная, че те са твърдо против педофилията“, заяви все пак той

„Фейсбук“ съобщи, че е премахнал близо 800 групи, 100 страници и 1500 публикации, свързани с „Кю Анон“ (QAnon).

„Видяхме, че се разрастват движения, които, макар и да не извършват пряко насилие, възхваляват насилствени действия, показват демонстративно оръжия и намекват, че ще ги използват, или имат фенове, които са способни да извършат насилие“, казаха по-рано тази седмица от калифорнийската компания.

Видеоплатформата YouTube, обяви, че също забранява съдържание, свързано с конспиративни теории или насочено срещу отделни хора или групи.

Новата забрана е насочена най-вече срещу теории, като „Кю Анон“ и „Пицагейт“, които „оправдават насилието в реалния свят“, се казва в съобщението.

За какво всъщност става дума?

Конспиративната теория QAnon се състои във вярването, че президентът Доналд Тръмп води тайна кампания срещу „дълбоката държава“ и организация за трафик на деца, ръководена от педофили и канибали.

От над две години последователите й разнищват заплетени улики, които се твърди, че са публикувани онлайн от високопоставен правителствен служител, известен само с буквата Кю (Q). Някои крайни поддръжници на Тръмп поддържат теорията, често оприличавана на култ.

В нея се твърди, че клика от педофили, почитащи сатаната, ръководи глобална мрежа за трафик на деца и организира заговор срещу президента Доналд Тръмп, който се бори срещу тях.

Според теорията, Тръмп планира ден за разплата, известен като „Бурята“, когато хиляди членове на заговора ще бъдат арестувани.

Според QAnon тези хора управляват света и контролират всичко.

Контролират политиците, медиите, Холивуд и доста ловко прикриват съществуването си. И щяха да продължат да управляват света, ако не беше изборът на Доналд Тръмп за президент. В тази теория на конспирацията Тръмп знае всичко за неправомерните действия на тази зла организация. Но една от причините Доналд Тръмп да бъде избран е именно да сложи край на нейната дейност.

Самата теория започва с публикация от октомври 2017 г. от „Q“, който вероятно първоначално е един човек, а после се превръща в група.

Q твърди, че има достъп до класифицирана информация, включваща администрацията на Тръмп и нейните опоненти в САЩ.

NBC News установи, че трима души са мултиплицирали оригиналния пост на Q и са го копирали в множество медийни платформи, за да привлекат последователи с цел печалба.

Q обвинява много либерали, холивудски актьори, политици от Демократическата партия и високопоставени служители, че са членове на заговора. Твърди също, че Тръмп е инсценирал заговора с руското участие на последните избори, за да привлече Робърт Мюлер да се присъедини към него в разкриването на мрежата за трафик, както и да предотврати държавен преврат от страна на Барак Обама, Хилари Клинтън и Джордж Сорос.

Привържениците на QAnon започват да се появяват на митингите на Тръмп през август 2018 г.

Те обикновено „подписват“ своите публикации в социалните медии с хаштаг # WWG1WGA, което означава мотото „Where We Go One, We Go All“. През 2019 година ФБР публикува доклад, според който QAnon е определена като потенциален източник на вътрешен тероризъм. Това е прецедент, в който агенцията оценява теория на конспирацията като такава.

Броят на привържениците на QAnon не е ясен, но групата се радва на голям брой онлайн последователи.

През юни 2020 г. Q призова последователите си да положат „дигитална клетва“ и мнозина го направиха, използвайки хаштага на Twitter #TakeTheOath.

През юли 2020 г. Twitter забрани хиляди акаунти, свързани с QAnon, и промени алгоритмите си, за да намали разпространението на теорията.

Никоя част от теорията не се основава на факти.

Или поне не на такива, които да станат публично достояние.

Експертите класифицират дейността на QAnon като на тази на религиозните култове.
Според експертът по онлайн конспирация, Рене ДиРеста, моделът на привличане е подобен на този на култовете в прединтернет ерата, където, човек колкото по-дълбоко навлиза в тайните на групата, толкова той става все по-изолиран от приятели и семейство извън култа. Малцината напуснали групата съобщават, че са се спасили, гледайки репортажи, разобличаващи твърденията на култа.

Проучванията показват, че повечето американци не са чували за QAnon.

Но за много хора, твърденията на конспирацията формират мотивите за тяхната подкрепа за президента Тръмп. Иначе казано – строго консервативни.

Десетки привърженици на QAnon понастоящем са кандидати за Конгреса. Мнозина нямат големи надежди, но някои, като Марджъри Тейлър Грийн в щата Джорджия смятат, че имат добри шансове да спечелят депутатско място.

Съвсем вероятно е привърженик на QAnon – или някой, който е съпричастен към теорията на конспирацията, да намери място в следващия конгрес на САЩ.

 

 

- реклама -