сн. Фейсбук

Пясъчна буря удари Монголия и Пекин, има загинали, десетки хора са в неизвестност

Силна пясъчна буря удари Монголия през уикенда, оставяйки 6 души убити, включително едно дете, и над 80 души изчезнали, съобщиха медиите, позовавайки се на властите.

Според телевизионния оператор CGTN спешният отдел на Монголия е получил съобщения за общо 548 изчезнали хора през уикенда, 467 от които са открити. Петима пастири и едно дете са били убити от бурята, съобщи телевизионният оператор. Спасителната операция все още продължава за останалите 81 души.

По-рано бе съобщено, че в Пекин е подаден жълт сигнал, тъй като пясъчна буря с произход от Монголия е ударила китайската столица.

сн. БГНЕС

Това е довело до големи смущения в движението в града с видимост, ограничена до по-малко от 1000 метра. Властите препоръчаха всички дейности на открито да бъдат отменени.

Поради ниската видимост в Пекин са отменени над 400 полета, заяви „Глобал Таймс“.

Според метеорологичната агенция на страната това е най-силната пясъчна буря в района за последното десетилетие.

В някои райони на китайската столица фините прахови частици PM10 достигнаха до 8000 микрограма на кубичен метър при норма от 50, а частиците PM2,5 бяха измерени на нива от 300 микрограма на куб.м., много по-високи от китайския стандарт от 35.

- реклама -