Путин
сн. БГНЕС

Путин: Западът използва Навални, за да сдържа успехите на Русия

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че използва затворения опозиционер Алексей Навални, за да се опита да „сдържа“ Русия, съобщи АФП.

„Нашите опоненти или нашите потенциални опоненти … винаги са разчитали – и използвали – на амбициозни, жадни за власт хора“, каза Путин в интервю за руски медии, проведено в сряда, но излъчено в неделя от обществения канал „Россия 24“.

Путин предположи, че вълната от протести, на която Русия стана свидетел след ареста и затвора на Навални, също е стимулирана от чужбина, на фона на широко разпространеното „изтощение, разочарование и недоволство“, произтичащи от пандемията на коронавируса.

Той смята, че „многобройните успехи“ на Русия на военно ниво, но също и в управлението на кризата COVID-19 и разработването на ваксината „Спутник V“ „започват да дразнят“ противниците на Москва.

„Колкото по-силни ставаме, толкова по-силна е тази политика на ограничаване“, каза Путин.

Навални беше арестуван при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне, за което твърди, че е извършено от Кремъл и руската служба за сигурност ФСБ. Впоследствие 44-годишният борец за борба с корупцията беше вкаран в затвора за близо три години, предизвиквайки протести в цялата страна, по време на които бяха задържани над 10 000 души и доведоха до обвинения в полицейски злоупотреби.

- реклама -