папата

Путин закъсня 50 минути за аудиенция при папата

С 50 минутно закъснение започна аудиенцията на Владимир Путин при папа Франциск. Руският президент и друг път е карал главата на римокатолическата църква да го чака – през 2013 г. също с 50 минути и през 2015 г. с повече от час, припомня Ройтерс.

В делегацията на руския президент са министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, съветникът на президента Юрий Ушаков и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По време на визцитата си в Рим Путин освен че ще разговаря с папата, ще има и срещи с популисткото правителство на Италия, което призова за облекчаване на санкциите, въпреки продължаващата криза на Москва със Запада, предаде АФП.

Историческият център на Рим е блокиран от съображения за сигурност – движението по 50 улици е преустановено и италианските медии съобщават, че сигналите на мобилните телефони могат да бъдат заглушени.

Медиите припомнят, че крайнодесният вицепремиер Матео Салвини често изразява адмирации по адрес на Путин и неговото коалиционно правителство защитава преразглеждането на санкционната политика на ЕС към Москва. В навечерието на визитата си в Рим Путин похвали Салвини и неговата партия „Лига“ за това, че имат „гостоприемно отношение“ към Русия.

Колкото до отношенията между Ватикана и Русия – те не са никак гладки, доколкото Руската православна църква често обвинява Католическата църква в опит да принуди Русия, която е православна, да споделя позициите на Ватикана.

През 2016 г. папата имаше историческа среща с руския патриарх Кирил в Куба, което е първа среща на главите на двете най-големи християнски църкви от схизмата през XI век.

- реклама -