Путин руски газ ЕВропа Турски поток доставки

Путин уволни двама генерали заради скандала с журналиста от „Медуза“

Владимир Путин уволни Юрий Девяткин, началник на отдел „Наркотици“ в МВР в Москва, и Андрей Пучков, началник на дирекция „Вътрешни работи“ на МВР след скандала за задържането на журналиста Иван Голунов.

Иван Голунов беше задържан в центъра на Москва на 6 юни.

Както заяви полицията, по време на претърсването са открили мефедрон, а по време на претърсването на апартамента – кокаин. От главното управление на МВР съобщиха, че журналистът се проверява за участие в група, която продава наркотици в Москва и Московска област.

Самият журналист настоява, че наркотиците са му били подхвърлени.

Проверката установи, че торбичките с наркотици съдържат ДНК на няколко души, но според адвоката на Голунов върху тях не са открити отпечатъците на журналиста. В допълнение и тестът за наркотици на Голунов се оказа отрицателен.

Във вторник Колоколцев съобщи, че наказателното разследване срещу Голунов е прекратено, „защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление„.

Самият журналист беше освободен от домашен арест. Материалите на вътрешното разследване от отдела за вътрешна сигурност на руското МВР бяха изпратени в Следствения комитет на Русия за преценка за правомерността на действията на полицейските служители, взели участие в ареста на Голунов. Те са отстранени от служба, каза министърът.

- реклама -