Турски поток

Путин: „Турски поток“ ще заработи преди края на тази година

Руският президент Владимир Путин очаква, че сухопътния участък на „Турски поток“ ще бъде готов, както беше планирано, до края на тази година.

Очакваме, че полагането на наземната част от тръбопровода “Турски поток“ ще продължи със същите ускорени темпове, за да бъде пуснат в действие газопровода, както е планирано преди края на тази година“, заяви Путин на пресконференция с президента на Турция.

Според Путин затоплянето на турско-руските отношения се дължи на личните заслуги на Ердоган

„Съвместното стратегическо сътрудничество успешно се осъществява по най-големия проект в енергийния сектор“, заяви руският лидер. Той припомни, че през ноември 2018 г., заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е участвал в завършването на строителството на морския участък на газопровода „Турски поток“.

Като част от този най-важен проект за Русия и Турция, две линии бяха положени по дъното на Черно море за по-малко от година и половина, като всяка от тях ще позволи да се изпомпват 15,75 милиарда кубически метра природен газ„, заяви руският президент.

Според Путин „въвеждането в експлоатация на новия газов маршрут ще бъде от голямо значение не само за енергийната сигурност на Република Турция, но и за Южна и Югоизточна Европа“.

- реклама -