Санкт Петербург

Путин към Тръмп пред журналистите: Тези ли те нараняват? – СНИМКИ

Доналд Тръмп и Владимир Путин си размениха коментари, отнасяйки се пренебрежително към репортерите, които се бяха събрали да отразят срещата им по време на форума на Г-20 в Хамбург

Преди двамата държавни глави да влязат в залата за преговори, руският президент се наведе към американския си колега. Сочейки към журналистите, той попита: „Тези ли те нараняват?“.

„Тези са. Прав си за това“, отговори му Тръмп

Някои медии изтълкуваха коментара на Путин като израз на съчувствие към Тръмп. Той не спира да се оплаква, че американските медии го „атакуват“ безпричинно и се опитват да го злепоставят. Неведнъж той е отправял обвинения и че те постоянно създават „фалшиви новини“, за да подкопаят „усилията и успехите на администрацията му“.

Миналата седмица обаче войната на Тръмп срещу медиите започна да взима своя връх. Още в съботата той публикува в профила си в „Туитър“ гиф-че от годините си в Световната федерация по кеч, на което смазва от бой мъж. На гиф-чето обаче вместо главата на мъжа е поставено логото на Си Ен Ен. Същата седмица той определи американската водеща от Ем Ес Ен Си Би „откачалка“ и „тъпа като скала“. И я обвини, че „не спира да кърви от фейслифтинга си“. Колегата й Джо Скарбороу пък нарече „Психо Джо“. Поводът беше коментар от тяхната страна относно нестабилното му психично здраве.

Същата седмица Тръмп предложи и всеки журналист, публикуващ конфиденциална информация да бъде осъждан и пращан в затвора.

В събота руският президент Владимир Путин ще продължи поредицата си двустранни и многостранни срещи на форума на Г-20 в Хамбург. За разлика от вчера, днес преимущество ще имат европейските страни.

Още сутринта му предстои работна закуска с президента на Франция Еманюел Макрон и домакинката на срещата на Г-20 – германския канцлер Ангела Меркел. За по-късно през деня е насрочена и отделна двустранна среща с френския държавен глава. Ще има преговори с турския лидер – Реджеп Тайип Ердоган и беседа с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Не е изключено междувременно да бъдат организирани и срещи с други държавни представители по време на форума или между отделните мероприятия от официалната програма.

- реклама -