Путин, Тръмп и Лукашенко получиха Шнобелови награди

Президентите са наградени с пародията на Нобеловите награди във връзка с пандемията от коронавируса, предаде ТАСС.

Наградите Шнобел, наричани още анти-Нобелови награди, се присъждат „за абсурдни постижения, които първо ви карат да се смеете, а после да мислите“. Инициативата стартира през 1991 г. по инициатива на списанието „Annals of Incredible Research“ като пародия на Нобеловите награди. Като „награда“ за лауреатите тази година организаторите са подготвили хартиен куб от рециклирана хартия и копие на зимбабвийската банкнота от 10 трилиона долара.

Руският президент Владимир Путин, американският президент Доналд Тръмп, британският премиер Борис Джонсън, беларуският президент Александър Лукашенко и лидерите на пет други държави бяха посочени сред носителите на комичната награда, присъдена за нестандартни идеи и абсурдни научни постижения. Победителите се обявяват и награждават ежегодно в Харвардския университет, но поради пандемията този път 30-та церемония по награждаването беше излъчена през портала improbable.com.

„Наградата за медицинско образование се връчва на лидерите на Бразилия, Великобритания, Индия, Мексико, Беларус, САЩ, Турция, Русия и Туркменистан“, каза основателят на наградата Марк Ейбръхамс, редактор на „Annals of Incredible Research”.

„Тази година наградата се присъжда за използването на пандемията от коронавирус, като урок за света, че политиците могат да имат по-голямо въздействие върху живота и смъртта, отколкото учените и лекарите“, заяви Ейбръхамс.

- реклама -