Узбекистан

Путин спешно пристигна в Узбекистан след смъртта на президента Каримов

Руският президент Владимир Путин пристигна в Узбекистан броени дни след смъртта на президента на страната Ислам Каримов.

Путин, който не присъства на погребението в събота, веднага се отправи към гробницата на покойния държавен глава за да поднесе цветя и да почете паметта на Каримов.

Кой ще го наследи?

Руският президент бе посрещнат на летището на узбекският министър-председател Шавкат Мирзйоев. Именно той е спряган за най-вероятния наследник на Ислам Каримов. Мирзйоев лично пое организацията по погребението на покойния президент и нареди да бъде издигната гробница буквално за ден.

Запознати твърдят, че той се ползва с подкрепата на шефа на узбекистанското разузнаване Рустан Иноятов.

До каква степен обаче, посещението на Владимир Путин е свързано с посочването на наследника на Ислам Каримов все още не е известно. По време на разговорите между двамата, президента на Русия е заявил, че народа на Узбекистан и неговите управници могат да разчитат на страната му в „пълен обем, като на най-надеждни приятели“, съобщи ТАСС.

Путин: „Много разчитам че това, което беше заложено от президента Ислам Каримов ще бъде продължено. Ние от наша страна ще направим всичко възможно, за да продължим да подкрепям двустранните ни отношения и да подкрепяме хората и властта в Узбекистан.“

По-късно Путин поднесе съболезнования на близките на покойния Каримов. В двореца му в Самарканд. Руският президент заедно с Мирзйоев разговаряха с вдовицата Татяна Каримова и дъщеря й Лола.

Преход без дестабилизация

Слуховете за смъртта на президент на Узбкистан започнаха да циркулират седмица, преди официално правителството да потвърди информацията.

Според анализатори причината да се крие кончината е била липсата на ясен наследник за поста на държавен глава, след 25-те години управление на комунистическия кадровик Каримов, който няма синове.

Имаше опасения, че Узбекистан, която е най-гъсто населената държава в Централна Азия може да изпадне в хаос. Населението, което е предимно от мюсюлмани отдавна е мишена на ислямистки бойци и има стратегическо местоположение на север от Афганистан.

- реклама -