Путин спечели очаквано, ще управлява още 6 години

Руският президент Владимир Путин печели категорично и очаквано изборите, показват първите данни след края на гласуването в Руската федерация.

Президентът на Русия Владимир Путин благодари на поддръжниците си за подкрепата на президентските избори, предава ТАСС.

Силно ви благодаря за подкрепата. Искам да се обърна към тези, които са се събрали днес в Москва и към нашите привърженици на цялата територия на нашата огромна страна: големи благодарности за резултата“, заяви той от сцената на провеждан в руската столица концерт-митинг „Русия, Севастопол, Крим“.

Усилията на управляващите да легитимират електоралния триумф на Путин с висока избирателна активност в крайна сметка се увенчаха с успех и се изчислява на 63,7%.

Путин приближава 75%

По последни неокончателни данни от преброяването на над 40% от бюлените действащият президент Владимир Путин, който се яви като независим, получава 74,22% от гласовете. Следва го с 14,2% кандидатът на Комунистическата партия на Русия Павел Грудинин. Политическият ветеран и лидер на ЛДПР Владимир Жириновски е трети с 6,5%. Единствената жена сред кандидатите Ксения Собчак, която участва в президентската надпревара в Русия от партията „Гражданска инициатива“, гравитира около 1,4-2%.

Останалите са под 1%.

Хакерски атаки не успели да пробият в Русия

Десетки хакерски атаки на сайтовете, които излъчваха гласуването в Русия за президент и на Централната избирателна комисия, са били отразени на 18 март, съобщи руският държавен телекомуникационен оператор „Ростелеком“.

Според директора на компанията Михаил Осеевски, всички атаки са отразени успешно.

„Ние се готвехме за това, че ще има атаки срещу портала за излъчване на видео, срещу портала на ЦИК. Наистина фиксирахме няколко десетки атаки, достатъчно сериозни“, каза той в информационния център на ЦИК.

Осеевски не уточнява силата на атаките и откъде идват. „Мога дамо да кажа, че всички те бяха спрени със силите на центъра за киберсигурност на „Ростелеком“, отбеляза той .“Работата продължава, струва ми се, че днес направихме огромна крачка напред към създаването на нови цифрови технологии“, добави той.

Държавният оператор съобщи, че излъчването е гледано от 1,4 милиона души.

Видеозаписите ще се пазят за оценка на резултатите.

Кандидатката за президент в Русия Собчак ще подаде жалби за нарушения

Ксения Собчак, която участва в президентската надпревара в Русия от партията „Гражданска инициатива“ заяви, че щабът ѝ е следил за особено груби нарушения на изборите за президент и ще подаде жалби.

Съобщава се за четири-пет драстични случая с незаконно вкарване на бюлетини в урните. За Собчак гласуваха 1,40% от избирателите.

След днешната си победа Путин има шанс да остане на поста до 2024 г., когато ще е на 71 г.

„Ройтерс“ отбелязва, че само Йосиф Сталин е управлявал по-дълго. Четвъртият мандат за Путин идва на фона на все по-сложни отношения със западните страни, сериозни изпитания за икономиката и световна тенденция към повишаване на военните разходи.

Освен всичко друго, през 2012 г. той се завърна в Кремъл при коренно различна международна обстановка, във време, в което никой не си е представял, че 6 години по-късно начело на САЩ ще е непредсказуемият за свои и чужди Доналд Тръмп, а Турция и Китай ще са се превърнали от партньори на Русия във все по-ясно изразени конкуренти за традиционните й сфери на влияние.

Проблеми не липсват и у дома – управляващите направиха всичко по силите си да мобилизират апатичните иначе народни маси и победата на Путин наистина дойде при висока активност. Въпреки това усещането, че руската политика е „надпревара с един кон“ остава и така гневът на хората към политическата класа всъщност винаги е насочен към тези, които вече 18 години под една или друга форма не слизат от властта.

Според наблюдатели, кръговете около Путин осъзнават добре всичко това и именно това е причината за лансирането като антисистемен кандидат на ТВ водещата Ксения Собчак. Тя е сочена за по-приемлива алтернатива от дисквалифицирания опозиционен лидер Алексей Навални (който многократно е давал публичност на корупционни схеми на най-високо ниво) – продукт, предназначен специално за обиране на протестния вот на по-младите хора. Те не са никак впечатлени от парламентарно представените опозиционни партии, които във всеки ключов момент застават в подкрепа на властта.

- реклама -