Путин Асад Сирия САЩ военни

Путин смята, че е време за мирни преговори за Сирия

Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, разговаряха по телефона.

Това предаде Асошиейтед прес, цитирайки съобщение на Белия дом.
Основните теми, които те обсъдили, са били Сирия, Северна Корея и Украйна.
Този разговор се е състоя ден след срещата на Путин със сирийския президент Башар Асад в Сочи, отбелязва АП. Руският президент прие сирийския си колега в черноморския курорт, където утре ще има среща на президентите на Русия, Турция и Иран – три държави, играещи ключова роля в сирийската криза.

„Путин подчерта готовността си да допринася активно за дългосрочната политическа сигурност в страната, цитирайки Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, в съответствие с договореностите, постигнати в Астана и съвместната декларация, приета от президентите на Русия и САЩ на 11 ноември по време на срещата на върха на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество във Виетнам”, предаде пресцентърът.

Путин е посочил необходимостта от запазване на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, за да се постигне политическо споразумение за принципите, които трябва да бъдат разработени в хода на вътрешните преговори. Путин информира Тръмп за основните резултати от срещата, проведена на 20 ноември с президента Башар Асад. В допълнение, внимание беше отделено на предстоящите разговори на 22 ноември в Сочи с участието на президентите на Русия, Иран и Турция, в които е предвидено да се приемат стъпки за по-нататъшно нормализиране на ситуацията в азиатската страна.

В по-широк контекст, руският президент отново се изказа в подкрепа на създаването на съвместна антитерористична операция със САЩ, отбелязвайки практическото значение на координацията между службите за сигурност и на двете страни.

Тази теза беше подкрепена от американския президент.

Лидерите обмениха мнения относно положението на Корейския полуостров, като подчертаха, че е желателно проблемът да бъде решен по дипломатически път. Те разгледаха ситуацията в Афганистан, която е причина за безпокойство във връзка с разрастването на терористичните заплахи. Путин и Тръмп говориха също за иранската ядрена програма и ангажимента на руската страна да изпълни Съвместния общ план за осигуряване на регионална стабилност и противодействие на разпространението на оръжия за масово унищожение“.

Путин посочи на Тръмп липсата на алтернатива на Минското споразумение за Украйна. „Когато разгледа кризисната ситуация в югоизточната част на Украйна, президентът на Русия обърна внимание на липсата на реална алтернатива на безусловното прилагане на споразумението от 12 февруари 2015 г.“, се казва в съобщението.

Според съобщение от Кремъл днес Асад е бил извикан в Русия, за да даде съгласието си за евентуална мирна инициатива, която трите страни се готвят да лансират на срещата си на върха, отбелязва АП.

- реклама -