Путин Ердоган Турция Русия среща разговори

Путин след срещата с Ердоган: Отношенията между Русия и Турция са напълно възстановени

Отношенията между Москва и Анкара може да се смятат за напълно възстановени.


Работната среща в резиденцията на руския държавен глава „Бочаров ручей“ продължи четири часа.

Тя започна в тесен кръг, като по-късно към нея се присъединиха и членовете на делегациите на двете страни.

Руският президент изрази намерение да продължи редовни контакти в турския си колега в оперативен дух, без излишни формалности. Тези срещи се провеждат много оперативно, без твърде много дипломатически протоколни процедури, но много резултатно, смята Путин.

По време на разговорите си двамата ръководители са обсъдили проблема с урегулирането на ситуацията в Сирия, като и двамата са изразили съгласие за необходимостта от засилване на усилията в посока дипломатическо и политическо урегулиране за постигане на дългосрочна нормализация.

Турция счита, че оставащите ограничения по отношение на търговията между неговата страна и Русия трябва да бъдат вдигнати. Това каза Ердоган на съвместната пресконференция с руския президент след срещата им.

Русия смята да пусне първият реактор от АЕЦ „Акую“ до 2023 г. В скоро време Росатом ще започне етапа на практическа реализация на проекта. По думите му в хода на преговорите „с участието на министри и ръководителите на водещи компании, са били разгледани ключови аспекти от стратегическото взаимодействие между двете страни в сферата на енергетиката. Той уточни, че става въпрос за „Турски поток“ и АЕЦ „Акую“.

- реклама -