Путин

Путин: Ще организираме Параолимпиада за нашите спортисти

Русия започва организация за Параолимпиада, на която спортистите с увреждания на „сборная“ да могат да се състезават. Това разкри президентът на Русия Владимир Путин по време на среща с членове на олимпийския комитет в Кремъл. Спортистите с увреждания на страната не бяха допуснати до участие на Параолимпиадата в Рио де Жанейро заради скандала с манипулираните допинг-проби.

„Разбира се, че ще ви подкрепим в организирането на специални състезания, където ще можете да покажете уменията си. Премиите за медалистите ще бъдат същите, каквито биха били и на Параолипийските игри в Рио“, заяви Путин.

Хуманността отстъпва място на алчността

Държавният глава на Русия нарече неправилно и неморално решението да се дисквалифицират спортистите на „сборная“ от Параолимпийските игри. Той е категоричен, че по този начин се нарушават олимпийските принципи. „За съжаление ставаме свидетели как хуманистичните основи на спорта и олимпизма се нарушават най-нагло и отстъпват място на алчността и малодушието“, каза още Путин.

На 7 август Международният параолимпийски комитет взе решение да отстрани Русия от международни съревнования на база доклада на Ричард Макларън за допинга в руския спорт. В него се твърди, че минимум 35 положителни допинг-проби на руски параолимпийци са изчезнали безследно в периода 2011 – 2015 г.

- реклама -