разузнаване Путин експанция нападение свят политика

Путин: Русия няма да напада никого, това е глупаво!

Противоречията, свързани с преразпределението на политическите сили нарастват

Русия не смята да напада никого – нито САЩ, нито Европа. Това е смешно, глупаво и немислимо, заяви президентът Владимир Путин в Сочи.

„Работата обаче е в това, че Русия никого не смята да напада, това е смешно, немислимо, това е просто глупаво и нереалистично. Само в Европа живеят 300 милиона (граждани), и всичките са от НАТО, в САЩ общият брой на населението сигурно е 600 милиона, в Русия са 146 милиона. Ами, направо смешно да се говори за това“.

Путин експанция нападение свят политика

Безопасност на всички държави

Русия не стреми нито към глобална доминация, нито към експанзия, работи за равна и неделима безопасност за всички.

„Приоритети, без които бъдещето на нашата планета преди всичко е еднаквата и немеделима безопасност за всички държави“.

 

Руският лидер подчерта, че Русия се е научила да цени своята идентичност, свобода и независимост.

„Притова ние не се стремим към глобална доминация, нито към експанция, нито към конфронтация с когото и да било“.

Според Путин лидеството не се заключава в това да се измислят ефимерни заплахи и спекулирайки върху тях да поставиш другито под теб. Сегашното лидерство се състои в това да видиш реалните проблеми и да съдействаш в обединението на усилията на държавата за тяхното тешаване.  Именно така Русия разбира своята роля в световните дела.

Истерия

Той окачестви като истерия приказките, че Русия се намесва в американските избори. По думите му САЩ не са бананова страна.

„Към митовете, измислените проблеми се отнася и протичащата истерия – по друг начин не мога да я нарека относно влиянието на Русия върху сегашните избори за американски президент. Изглежда, че Америка има много остри и наистина насъщни проблеми, от гигантският държавен дълг до нарастването на насилието с използване на огнестрелно оръжие и фактите на полицейски произвол. Навярно, в хода на изборите би трябвало да се говори именно за това. Но, очевидно, няма какво да се каже, няма с какво обществото да се успокои, затова къде е по-лесно да се отвлече вниманието на хората върху руските така наречени хакери, шпиони, агенти за влияние и прочие“.

Владимир Путин изрази съжаление, че личните му договорености с американския колега Барак Обама за Сирия не сработиха, защото „във Вашингтон се появиха сили, които направиха всичко, за да не е реализират на практика тези договорености“.

Внимавайте с терористите!

Спирайки се на терористичната заплаха, той нарече „много опасна игра“ използването на тероризма от някои държави за политическите им цели.

„Искам още веднъж да се обърна към подобни играчи: в случая екстремистите са по-хитри, по-умни и по-силни от вас, заигравайки се с тях, вие винаги ще губите… Хората са наплашени от това, че пред очите им тероризмът от някаква далечна заплаха се превърна в ежедневие, че терористичен акт може да стане до тях на съседната улица, дори на собствената улица, а оръжието на масовото убийство може да стане всяко подръчно средство – от домашно изработен експлозив до обикновен товарен камион“.

Според Путин, атентатите в Брюксел, Ница, в градовете на Германия, и в Русия, показват, че терористите не се нуждаят нито от клетки, нито от организационни структури. „Те могат да действат единично, автономно, достатъчно е да бъдат идеологически мотивирани и хвърлени срещу врага, срещу нас с вас“, изтъкна руският президент.

- реклама -