Путин

Путин: Решението на Тръмп за Ерусалим дестабилизира Близкия изток

Русия и Турция смятат, че решението на Съединените щати да признаят Ерусалим за столица на Израел дестабилизира Близкия изток.

Това заяви руският президент Владимир Путин след среща в Анкара с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин предупреди, че решението на американската администрация няма да помогне за уреждане на ситуацията в Близкия изток, а точно обратното – ще дестабилизира и без това сложната обстановка в региона.

Руският и турският президент обсъдиха също начините за решаване на конфликта в Сирия, а също споразумение за отпускане на кредит предвид добрите отношения между двете страни.

„Днес ние отново обсъждахме Сирия. Особено внимание отделихме на решенията, които бяха приети от нас на срещата в Сочи“, добави Ердоган. По думите му, Турция и Русия, в качеството им на страни – гаранти за процеса от Астана, ще дадат сериозен принос и към женевския процес. „Считам, че нашите тесни контакти ще донесат полза не само на двустранните отношения, но и за стабилността в региона“, подчерта турският държавен глава.

Той съобщи, че в рамките на седмица ще приключи работата, свързана с доставката на руски зенитни ракетни комплекси С-400 в Турция.

Президентът на Русия пристигна днес в Анкара по покана на турския си колега Ердоган.

- реклама -