Путин, Байдън
Снимка: ТАСС

Путин: Разговорът с Байдън беше конструктивен

Приключи срещата на президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

Двамата разговаряха лице в лице във вилата Ла Гранж в Женева.

Срещата продължи по-малко от 4 часа. Президентите на Русия и на САЩ са говорили по целия кръг от предварително обявените в дневния ред въпроси: стратегическата стабилност, въпросът за ядреното регулиране, въпросът за спазването на човешките права в Русия и Алексей Навални, киберсигурността, дипломатическите отношения и други ключови въпроси.

Разговорите се проведоха първо в тесен формат, само в присъствието на външните министри, а след това и в разширен.

След края на срещата – преди час – двамата лидери говориха поотделно пред медиите.

Путин обяви, че в разговора с Байдън не е имало никаква враждебност и той е бил конструктивен.

„Постарахме се да разберем партньора си и да потърсим сближаване на позициите“, каза Путин.

„По улиците на американските градове всеки ден някой е убит, включително лидерите на някои организации. Това става на улицата пред очи на деца“. Това каза Путин в отговор на въпрос дали в Русия има политически репресии срещу опозицията и какво мисли за репликата на Байдън, че е „убиец“.

За „резките изказвания“ на Байдън по негов адрес, Путин заяви, че са се разбрали в телефонен разговор веднага след това и тогава американският президент е отправил поканата за среща в Женева.

Путин отговори, че още през 2017 г. Конгресът на САЩ е обявил Москва за враг и е приел закон да подпомага организации, които да „прокарват американските интереси“ на руска територия, така че тези сдружения се „приемат за чужди агенти“.

В рамките на закона е действано и спрямо опозиционера Алексей Навални, по повод на когото президентът Байдън е повдигнал въпроса за човешките права в Русия.

„Този човек (Навални – бел. р.) знае, че нарушава действащите закони в Русия. Трябваше да се регистрира като лице с условна присъда. Съзнателно искаше да бъде задържан. Какво можем да направим, а?“, заяви Путин.

Русия не провежда военни учения в близост до границите на САЩ, а американците правят това близо до руските граници в момента, заяви Путин.

„В Арктика ние не правим нищо друго, освен да възстановяваме инфраструктура от съветско време“, няма никакво превъоръжаване и военни инсталации там, каза руският лидер. Що се отнася до твърденията, че Русия е непредсказуема в своята външна политика, според Путин САЩ са много по-непредсказуеми и показателно е оттеглянето им от договора за контрол върху оръжията със среден обсег. САЩ и Русия удължават договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия

Джо Байдън и Владимир Путин са се договорили за връщането на посланиците на двете страни на местоработата им, съответно в Москва и Вашингтон.

„Що се касае до връщането на посланиците на тяхната месторабота, в Москва съответно американския посланик и във Вашингтон съответно руския посланик, ние се договорихме, че този въпрос е решен“, заяви Путин след разговорите си с  Байдън.

Путин заяви, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ. Той добави, че двете страни са отговорни за стратегическата ядрена стабилност, предаде Ройтерс.

Руският президент съобщи също, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Руският президент посочи, че извършени кибератаки срещу Русия, идват от САЩ.

Путин освен това каза, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат.

 

- реклама -