Путин разбуни Украйна, пристигайки на мотоциклет в Севастопол

Украйна протестира срещу Русия, след като облеченият в кожени дрехи президент Владимир Путин посети анексирания полуостров Крим, за да присъства на рокерски фестивал в Севастопол, информират Би Би Си.

Украинското външно министерство определи посещението на Путин през уикенда като „грубо нарушение на суверенитета на Украйна“. Властите в Украйна заявиха, че опитите на Москва и нейните медии да представят подобни посещения като рутинни са „жалки“.х

Крим беше анексиран от Украйна през 2014 г., което предизвика вълна от ултрапатриотизъм в Русия.

„Нощните вълци” – дясна националистическа рокерска група, близка до президента Путин, бяха видни привърженици на анексията. Тази година те проведоха своето годишно шоу в Севастопол, най-големият град на полуострова.

Владимир Путин, който пристигна на събитието облечен в кожени дрехи и с мотоциклет, се оказа почетен гост, а присъстващите наобиколиха руския лидер, надявайки се да си направят селфи с него.

Посещението е в момент, в който Путин се сблъсква с все по-голямо безпокойство у дома. Около 60 000 души заляха улиците на руската столица в събота в разрешена демонстрация, за да поискат „честни“ общински избори през септември.

- реклама -