Путин руски газ ЕВропа Турски поток доставки

Путин проговори: Украйна и бебета да поиска за закуска, Западът ще й ги сервира

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че сблъсъкът между руските и украинските военни кораби бил резултат от това, че чужди държави не са в състояние да държат Киев отговорен за лошо поведение дотогава, докогато Украйна се държи конфронтационно към Русия, съобщават руските медии.

Това са първите коментари на руския държавен глава след конфронтацията в Керченския проток между руски и украински военни кораби на 25 ноември.

„Властите в Киев продават настроения против Русия с доста голям успех днес. Те нямат какво друго да правят“, подчерта Путин.

Руският президент изтъкна, че изглежда, че Украйна би могла да се измъкне от всичко, доколкото чуждестранни страни, подкрепящи антируската позиция на Украйна, са замесени.

„Ако искат бебета за закуска, те вероятно ще им сервират бебета. Те биха казали: „Защо не, те са гладни, какво трябва да се направи относно това?“ Това е толкова късогледа политика и тя не може да има добър резултат. Това прави украинското държавно ръководство самодоволно, не им дава стимул да вършат нормална политическа работа в страната си или да провеждат нормална икономическа политика“, коментира той.

Путин допълни, че инцидентът, който приключи със задържането от страна на Русия на три украински кораба, а Киев въведе частично военно положение в страната, бил „мръсна игра“ на Порошенко, който трябвало да притисне политическите си опоненти преди президентските избори през март.

Той твърди, че Украйна е отговорна за ескалацията на напрежението, тъй като инцидентът бил умишлена и планирана провокация от страна на украинските военноморски сили.

Руският президент също така защити граничарите, които спряха украинските кораби да преминат през Керченския проток, посочвайки, че е тяхно задължение да го направят и че ако не го направят, те биха могли да бъдат съдени за неизпълнение на заповед.

- реклама -