Путин Пряка линия въпроси граждани

Путин призова за край на търговския протекционизъм

Руският президент Владимир Путин призова да се сложи край на протекционизма по отношение на търговията

В материал за германския в. „Хандесблат“ държавният глава поиска отворени търговски отношения, основаващи се на еднакви норми и стандарти.

В текста той също така разкритикува и наложените срещу Русия санкции във връзка с кризата в Украйна. Според него мерките са „не само късогледи, но и са против принципите на Г-20 за сътрудничество в интерес на всички държави“.

„Убеден съм, че само отворени търговски отношения, основаващи се на еднакви норми и стандарти, могат да стимулират растежа на световната икономика. И да подпомогнат подобряването на отношенията между държавите“, каза той, цитиран от АФП. Президентът допълни също, че освен борбата с протекционизма, срещата на Г-20 трябва да се съсредоточи и върху нови икономически модели и неутрализиране на негативните икономически ефекти.

В авторския си текст руският държавен глава също така посочва, че Русия „споделя германските приоритети“.

„Действията на участниците в Г-20 могат да допринесат за взимането на необходими мерки, с които да се преодолеят не само ефектите от финансовата и икономическата криза. Но и да се поставят основите за подобряване на световното управление на кризи, което по някакви причини днес не е в най-добра форма“, написа още президентът.

Позицията на Путин по отношение на протекционизма го изправя срещу американския му колега Доналд Тръмп и неговата икономическа политика за „Америка на първо място“. Двамата лидери ще проведат двустранна среща в петък.

САЩ също така са и част от санкциите срещу Русия, въведени след анексирането на полуостров Крим и подкрепата за проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва от своя страна отговори с контрасанкции. Те включват забрана за внос на западни храни.

- реклама -