Путин предупреди Меркел заради Украйна

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха подробно в телефонен разговор ситуацията около транзита на руски газ за европейските потребители през Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Путин обърна внимание на това, че във връзка с прогнозираната от синоптиците студена зима могат да възникнат рискове от неразрешено отклоняване от украинската страна на част от руския газ, предназначен за Европа в съответствие с действащите договори“, се казва в съобщението.

Путин и Меркел са обезпокоени от нарушаването на „режима на тишина“

Двамата ръководители са се договорили, че по този проблем ще бъдат проведени контакти по линия на Европейската комисия, ръководството на министерството на енергетиката на Русия и „Газпром“.

В хода на обмена на мнения по украинската тема бе подчертана важността от продължаване на работата по осъществяването на Минските споразумения. Бе изразено безпокойство от непрекъснатото нарушаване на „режима на тишина“ в Донбас, съобщава още пресслужбата на руския президент.

По време на разговора е била засегната и темата за урегулирането на ситуацията в Сирия, както и въпроси от двустранен интерес.

- реклама -