Путин помилва израелка

Израелка, затворена за наркотрафик в Русия, беше освободена и излетя с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, след като беше помилвана от президента Владимир Путин, съобщи АФП.

Русия освободи 26-годишната Наама Исахар от затвора малко преди Нетаняху да се срещне с Путин в Кремъл, за да обсъди плана за мир в Близкия Изток на президента Доналд Тръмп.

Връщането обратно в Израел с Исахар вероятно ще обърне мнението в подкрепа на Нетаняху преди изборите на 2 март.

Съдбата на Исахар предизвика вълна на съчувствие в Израел, където Нетаняху обеща да направи всичко за нейното освобождаване.

Тя бе арестувана на московското летище Шереметиево през април 2019 г., докато беше в транзитната зона по маршрут от Индия за Израел.

Руските власти заявиха, че са намерили девет грама канабис в проверения й багаж и тя е осъдена през октомври на седем и половина години затвор.

Нейният случай беше противоречив, тъй като беше осъдена за наркотрафик, докато беше в транзитна зала, а наркотиците бяха в чекирания й багаж.

Нетаняху публикува видео в Twitter, което показва, че той и съпругата му прегръщат и целуват Исахар и майка й на московско летище.

„Радваме се да ви видим. Сега се прибираме вкъщи“, цитира кабинета му Нетаняху да казва на Исахар.

Путин помилвал Исахар в сряда, след като тя подаде молба през уикенда.

„Ръководен от принципите на хуманност, помилвам Наама Исахар“, гласи подписаният от руския президент указ, цитиран от Кремъл.

Путин казал на Нетаняху, че за Исахар има късмет, че не е преминала границата, тъй като това би усложнило процедурата за помилване.

„Тя, слава Богу, дори не е преминала руската граница“, казал Путин и добавил, че наркотиците са били открити в багажа й, докато багажът е бил претоварван от един самолет в друг.

„Предай й най-добри пожелания, на нея, на семейството и майка й“, казал руският президент на Нетаняху.

- реклама -